Overslaan en naar de inhoud gaan
Herstelling barokpoort laatste fase in ontsluiting abdijtoren

Een greep uit ons archief

Herstelling barokpoort laatste fase in ontsluiting abdijtoren

Specialisten van het bedrijf Monument leggen momenteel de laatste hand aan de restauratiewerken van de barokpoort. De poort werd gebouwd in 1655 door abt Hubrecht Van Suttendael en is samen met de abdijtoren en crypte één van de oudste gedeelten van de abdijsite. De restauratie van de poort zou begin volgend jaar voltooid zijn nog voor de abdijtoren voor het publiek toegankelijk wordt.

 

Terwijl de laatste metalensteigers rond de abdijtoren worden weggehaald zijn de restauratiewerken al volop aan de gang van de barokpoort. Deze 17e eeuwse ingang wordt de toegang voor de nieuwe toeristische ontsluiting en attractie, de beklimming van de abdijtoren, van Toerisme Sint-Truiden. “Aan de buitenkant waren al de nodige restauratiewerken uitgevoerd toen het ‘blauwe’ plein voor de abdij werd aangelegd. De achterkant echter bleef echter onaangeroerd bijliggen. Dat blijkt uit de wildgroei van verschillende houtgewassen die er weelderig op tierden," zegt Gert Vanderschelden, werfleider van de bouwfirma Monument. “Wij hebben zes uit de kluitengewassen bomen moeten verwijderen waarvan de wortels tot diep binnen de muren naar de meest vochtige plaatsen waren doorgedrongen”, weet Vanderschelden. Om de veiligheid van de bezoekers te garanderen werd met de architect overlegd om de gewelven te stabiliseren en de scheuren en oude voegen te herstellen.

 

Torenticket

Zoals de plannen nu voorliggen wordt de abdijtoren vanaf 1 mei volgend jaar opengesteld voor het grote publiek. Met een torenticket van 2 euro kan je het imposante middeleeuwse bouwwerk van 196 trappen beklimmen. Via diverse rust- en ervaringsplateaus is het genieten van een uitzonderlijk panorama. “Met het ticket krijgt men toegang tot de crypte en de kapucijnenkapel," zegt Miel Londoz, schepen van Toerisme. Londoz houdt vast aan het gegeven dat de toegang tot de Truiense musea gratis moeten blijven. “Om in het onderhoud te voorzien moeten wij voor bezoeken aan de monumenten een kleine vergoeding vragen. Gelukkig kunnen wij ons uniek patrimonium, zoals de academiezaal en de keizerzaal voor het publiek openstellen dankzij de onbaatzuchtige medewerking van de vele vrijwilligers," besluit Londoz

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.