Overslaan en naar de inhoud gaan

Labotest bewijst: geen blauwalgen in parkvijver

“Pure stemmingmakerij van enkele oppositieleden”
door Jozef Croughs
datum31/07/2019
geenreactie

De vijvers van het stadspark van Sint-Truiden zijn vrij van blauwalgen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het stadsbestuur liet uitvoeren door een erkend labo. “Naar aanleiding van de commotie die hierover gecreëerd werd door de raadsleden Flip Moers en Ludwig Vandenhove (sp.a) en de zelfverklaarde onderzoekers Gunter Leenen en Luc Schepens (Sterk) op Facebook vragen wij een publiekelijk excuses. Zij zijn verantwoordelijk voor deze desinformatie en de kaakslag naar onze medewerkers in wiens deskundigheid blijkbaar weinig vertrouwen wordt gesteld”, reageert waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch. 

Afgelopen week was Schepen Jelle Engelbosch kop van jut omdat er op de grote vijver van het stadspark twee dode dieren, een vogel en een vis op het water dreven. Al snel werd ook het stadspark als vuil en onverzorgd beoordeeld. De feiten werden breed uitgesmeerd op Facebook en gretig door de oppositie opgepikt. Het stadsbestuur van Sint-Truiden liet daarom een analyse uitvoeren naar de waterkwaliteit van de vijvers in het stadspark die bevestigt dat het water geen spoor van de vermeende aanwezigheid van blauwalgen bevat.

Stuifmeel afgepompt

“Het labo-onderzoek hiernaar is formeel: het water van de parkvijvers bevat geen sporen van blauwalgen. De gehaltes opgelost zuurstof en chemisch zuurstofverbruik - parameters voor de aanwezigheid van blauwalgen - liggen duidelijk onder de voorgeschreven normwaarden. Het water oogde wat minder fraai ten gevolge van weggewaaid stuifmeel van planten rondom de vijvers. Deze plantenresten - geheel ongevaarlijk overigens - worden in functie van het uitzicht afgepompt. Wat de dierenkadavers betreft, ging het in feite om één toevallige dode vis en vogel. Hun overblijfselen werden ook snel uit het water verwijderd”, verduidelijkt schepen van Leefmilieu Ingrid Kempeneers.

“De recente berichten over blauwalgen en de zogezegde verontreiniging van de parkvijvers waren met andere woorden pure stemmingmakerij die bovendien op geen enkele feitelijke gegevens was gestoeld. Men wilde op basis van deze speculaties zelfs de Inspectiedienst Dierenwelzijn inschakelen. Wij betreuren het dan ook ten zeerste dat door dit alles paniek is ontstaan onder onze bevolking en dat onze stadsmedewerkers hierdoor in diskrediet zijn gebracht. Wij vragen daarom excuses van de oppositie om dit vervelende misverstand uit de wereld te helpen”, aldus nog Jelle Engelbosch. 

“De personeelsleden die instaan voor het parkonderhoud doen hun job perfect. Na de gecreëerde commotie van vorige week voelden zijn zich - geheel ten onrechte - geviseerd, zo lieten ze ons verstaan. Integendeel”, aldus schepen van Personeelszaken Hilde Vautmans.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.