Overslaan en naar de inhoud gaan

“Wansmakelijk en respectloos”

door Jozef Croughs
datum16/03/2019
geenreactie

Kunstenaar Koen Vanmechelen is teleurgesteld en verontwaardigd dat een Oost-Vlaamse vrouw zijn beeldjes uit het kunstproject 'ComingWorldRememberMe' te koop aanbiedt via sociale media. Nochtans staat expliciet in de voorwaarden dat de beeldjes enkel voor persoonlijk gebruik zijn en niet verkocht mogen worden. “Dit is respectloos tegenover de mensen die hun leven gaven tijdens de Eerste Wereldoorlog”, zegt Vanmechelen. Dit is een kaakslag aan de vrijwillige helpers die belangeloos aan de indrukwekkende installatie van 600.000 terracottabeeldjes hebben meegewerkt

In het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog boetseerden 600.000 mensen van over heel Vlaanderen een beeldje. Ze konden later hun beeldje gratis afhalen in Ieper, maar omdat de identiteit niet gecontroleerd werd, ontstond er een ware stormloop. Het project was een initiatief van de Truiense kunstenaar Koen Vanmechelen, die vurig wenste dat de afhalers het beeldje een bijzondere plek in huis zouden geven. Daarom was het ook een uitdrukkelijke voorwaarde dat de beeldjes niet verkocht werden. Wie een exemplaar ging afhalen, moest daarmee akkoord gaan (zie foto inzet).

 

Dat een Oost-Vlaamse vrouw nu toch twee beeldjes online te koop aanbiedt, zit Vanmechelen hoog. “Dit is een kaakslag aan de vrijwillige helpers die belangeloos aan de indrukwekkende installatie van 600.000 terracottabeeldjes hebben meegewerkt. De beeldjes staan voor alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in ons land en de Belgische doden in het buitenland ten gevolge van de oorlog. Het ei dat centraal stond op de site symboliseerde het nieuwe leven en de boodschap die de Eerste Wereldoorlog moet blijven hebben voor de komende generaties.”

Sancties

Volgens de kunstenaar is het niet relevant om een zo'n beeldje te zien als een uniek stuk. “Maar het is wansmakelijk om het te koop aan te bieden, laat staan om er grote bedragen voor te vragen”, zegt Vanmechelen. “Het voldoet ook totaal niet aan de filosofie waardoor het project tot stand kwam. Ik hoop dat aan deze handel snel een einde wordt gemaakt.” De vrouw haalde zich niet alleen de woede van Vanmechelen op de hals, maar ook van tal van geschiedenisliefhebbers. Heel wat van hen contacteerden de vrouw ook met de vraag om de verkoop te stoppen. Of zij dat ondertussen gedaan heeft, en of ze al effectief een beeldje verkocht had, is niet duidelijk.

In november vorig jaar waren er al geruchten dat er beeldjes verkocht zouden worden. De provincie West-Vlaanderen deed toen een onderzoek en dreigde met juridische sancties, maar kon de vermoedens niet staven met harde bewijzen. Bijgevolg kon er nooit een klacht ingediend worden.

 

© Thomas JANSEN/Jozef CROUGHS 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.