Overslaan en naar de inhoud gaan

Een greep uit ons archief

Uitslaande brand verwoest conciërgewoning op het Speelhof (video)

Een hevige brand heeft woensdagavond om 20 uur de linkervleugel van het kasteel van het Speelhof verwoest. In het gebouw woonde op de bovenverdieping de conciërge en op het gelijkvloers was de werkplaats en refter van de medewerkers van Wiric die het groenonderhoud van het Speelhof uitvoeren. Over de oorzaak was gisterenavond nog geen uitsluitsel maar alles wijst in de richting van een uit de hand-gelopen keukenbrand.

Brandweercommandant Etienne Leers: De bewoner was in shock maar niet gewond.  Hij kon zich tijdig in veiligheid brengen. De man werd bijgestaan door slachtofferhulp.   

De oproep kwam binnen voor een woningbrand in het kasteel van het Speelhof.  Van in de brandweerkazerne zagen wij de zwarte rook al opstijgen boven het domein. Bij aankomst bleek het om de conciërgewoning te gaan waar op de bovenverdieping de keuken geïnstalleerd is. De vlammen sloegen toen al hoog door het dak. Meteen is de ladderwagen ingeschakeld om het vuur te bestrijden  maar ook om het kasteel te vrijwaren. Dat is ons gelukt maar het linker gebouw heeft zware schade opgelopen de linker beschermen. De schade situeert zich vooral op de bovenverdieping en de zolderruimte en het hele dak is weg. Het vuur had aan het houten balken en gebinten een gretige prooi," weet Leers.

Voor ere-burgemeester Jef Cleeren was het een emotioneel moment. "Mijn ouders hebben hier 55 jaar gewoond en ik zelf heb er de eerste 35 jaar van leven doorgebracht. Dit ziet er niet goed uit voor de toekomst want het kasteel in geen beschermd monument. Toen de graaf hier nog woonde betrok het keukenpersoneel de woning. Mijn vader van hovenier en garde van het domein en woonde op de boerderij waar nu de cafetaria is.  Het hele domein heeft de stad onder mijn impuls gekocht in 1989 voor 575.000 euro. Onder mijn burgemeesterschap hebben wij het nog helemaal gerestaureerd en waterdicht gemaakt Het kasteel dateert van de 18eeuw en de Tiendeschuur uit de 16de eeuw.  Ik hoop uit heel mijn hart dat het ooit nog goed komt met het kasteel," mijmert Jef Cleeren.   

Burgemeester Veerle Heeren haar bekommernis gaart in eerste instantie uit naar de getroffen bewoner. "Voor hem wordt door het OCMW een oplossing gezocht. Elke woningbrand is verschrikkelijk en gelukkig zijn er geen dodelijke slachtoffers."

Heeren hecht al jaren ontzettend veel belang aan de groene parel die zeer waardevol is voor het belang van de stad. Na 30 jaar wordt het tijd, en door het huidige noodlot, dat het Speelhof wordt aangepakt. "In januari zijn wij al gestart met een uitvoeringsplan op te maken voor de herbestemming van de hele Speelhofsite met inbegrip van de veemarkt en het begijnhof.  Al vele jaren is er niets gebeurd en lag het kasteel er te verkommeren. Ons herbestemmingsplan moet daar verandering in brengen. De brand van vandaag kan dit alleen maar bespoedigen," zegt Heeren.  

 

Brandschade aan het kasteel van het Speelhof loopt op tot ruim 100.000 euro

Donderdagvoormiddag kwamen de stadsingenieur en de verzekeringsexpert de schade opmeten na de uitslaande brand van woensdagavond.  Bij klaarlichte dag werd pas echt duidelijk hoe zwaar het conciërgegebouw van het kasteel op het Speelhof geleden had door de brand. De bovenverdieping waar ook de woonkamer en keuken waren ondergebracht als de zolder en het dak zijn het zwaarst getroffen. Op het gelijkvloers waar de groendienst van Wiric is in ondergebracht viel de schade mee. Daar viel enkel waterschade op te meten.  

 

Brandweercommandant Etienne Leers had niets dan lof voor zijn manschappen die de uitslaande brand vrij snel onder controle hadden. "De aanrijtijd is in deze zeer cruciaal geweest. Hadden wij een 10-tal minuten later toegekomen dan had het een totaal andere situatie kunnen zijn. Wij hebben meteen ingezet om het kasteel te vrijwaren wat ons ook deels gelukt is dankzij de goede windrichting. Terwijl dit gebeurde hebben wij van bovenuit de brandhaard aangevallen vanop de autoladders. Vandaar kon men vrijwel onmiddellijk de situatie inschatten dat de ergste vuurhaard op de twee hoogste etages was, enerzijds de woonkamer en keuken en anderzijds de zoldering.  Omdat het dak, dat zowat 30 jaar geleden met roofing golfplaten was dichtgemaakt het snel begaf konden de uitslaande vlammen en ergste hitte naar buiten waardoor wij vrij kort bij de kern van het vuur konden komen. Daardoor is de beneden verdieping gespaard gebleven van vuurschade. Buiten water- en rookschade valt het daar al bij al nog mee," weet Leers. Stadsingenieur Philip Bruyninckx ging samen met de verzekeringsexpert de schade opmeten. "Het zijn vooral de bovenverdiepingen die het zwaar te verduren hadden. Het openliggende dak moet zo snel als het kan wind –en waterdicht gemaakt worden om insijpelend regenwater te voorkomen. Vast staat nu al dat er een volledig nieuw dak op moet. Het woongedeelte en de slaapkamer moeten opnieuw ingericht worden en de keuken vervangen. Naar beneden toe valt het allemaal nog wel mee. Eens het dak gedicht is kunnen de medewerkers van Wiric ook opnieuw in hun lokalen," weet Bruyninckx. De verzekeringsexpert van de brandverzekering waagde zich ook aan prognose van 100.000 euro voor de opgelopen schade aan het gebouw. De brandschade aan de bezittingen van bewoner zijn hier niet inbegrepen omdat daar zijn brandverzekering de schade moet dekken wist de Ethias expert.

 

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.