Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Truiden wint prijs 'Slimste Stad' met stadsapp

door Jozef Croughs
datum03/03/2018
geenreactie
Sint-Truiden

De stad Sint-Truiden heeft de Agoria Smart City Award gewonnen met de stadsapp 'Sint-Truiden'. De app is uniek in Vlaanderen omdat het de elektronische identiteitskaart digitaliseert. Concreet betekent het dat elke Truienaar zijn of haar identiteitskaart kan verbinden met de app. Vragen aan het stadsbestuur, meldingen over overlast, bestellingen bij handelaars, aanvragen voor officiële documenten… het kan allemaal. 

Agoria, de bedrijvenorganisatie van de technologische sector, reikte voor de vierde keer de Smart City Awards uit aan steden en gemeenten die investeren in technologische innovaties om het leven van hun inwoners te verbeteren. 
Dit jaar was Sint-Truiden de primus met de meest geavanceerde all-in-one lokale app die vandaag beschikbaar is gekoppeld een mobiele identiteitskaart. De diensten die de stad aanbiedt, zijn immers grotendeels gebaseerd op de identiteit van de inwoners. De applicatie is de eerste implementatie van beveiligde e-ID-toepassing in Europa op smartphone. Sint-Truiden is niet de eerste stad met een stadsapp, maar wel de eerste stad in Vlaanderen waar alle burgers in één digitale gemeenschap kunnen communiceren met elkaar. Door de koppeling met de elektronische identiteitskaart maakt de applicatie de identiteit van de burgers mobiel. Zo kunnen officiële ondertekende documenten aangevraagd worden en binnenkort ook de geboorteaangiften vanuit het kraambed. Ook het zoeken naar een parkeerplaats, een begraafplaats of betalingen uitvoeren het kan allemaal via de app. 

"Wij zijn blij dat onze doorgedreven inzet niet onopgemerkt blijft. Wij zijn met onze stad op weg naar een slimme, digitale toekomst. De Sint-Truiden App is hiervan een zichtbare realisatie. We zijn dan ook heel fier dat die nu bekroond wordt met een Agoria Smart City Award", vertelt burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren.

"Zoals de jury ook stelt, gaat het om meer dan zomaar een app. Het is een digitale gemeenschap waar onze inwoners met elkaar kunnen communiceren. Ondertussen telt onze app over een tijdspanne van 1 jaar meer dan 7.100 gebruikers. Er werden 4.000 attesten gedownload met uitschieters voor woonsten en gezinssamenstelling als toppers. 3700 digitale meldingen kwamen binnen en 204 handelaars en 70 verenigingen maken gebruik van de app. Deze aantallen gaan nog continu in stijgende", verduidelijkt Truiens schepen van Digitalisering en Burgerzaken Carl Nijssens.

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.