Overslaan en naar de inhoud gaan

Sarcofaag ontdekt op Abdijplein

door Jozef Croughs
datum16/12/2018
geenreactie

Op het Abdijplein is bij opgravingen een sarcofaag blootgelegd wat aangeeft dat er zeer belangrijke personen begraven liggen in de directe omgeving van de Abdij. Alles wijst op een doodkist uit vroegmiddeleeuwse periode tussen 1200 en 1500.  De vondst van de sarcofaag versterkt het vermoeden dat er nog zeer belangrijke vondsten in de ondergrond verborgen zitten. De opgravingen op het Abdijplein zijn voor de archeologen een aanloopscenario voor de grote opgravingen op de Groenmarkt.

 

“Tijdens de opgravingswerken worden houten loopbruggen over de Groenmarkt gebouwd waarop de scholen, bezoekers en de toeristen van bovenuit de werken kunnen gadeslaan. Met andere woorden wij gaan van de opgravingen een middeleeuwse en een toeristische beleving maken,” weet schepen Bert Stippelmans. 

Voor het team archeologen zijn de omstandigheden van de opgravingen in Sint-Truiden zeer uniek, zeker wat Limburg betreft. Daarbij is de oppervlakte van hun werkveld waar zij de volgende maanden aan de slag gaan nog nooit voorgekomen. “Wij zijn nu een goede maand geleden gestart en krijgen op deze manier een bredere kijk op een historische stad wat zeer uitzonderlijk is. De afgelopen periode werden een tiental skeletten blootgelegd maar de verwachtingen zijn hoog omdat het om honderden, later zelfs om een paar duizend kan gaan. Hier wordt de geschiedenis van een hele bevolkingsgroep opgegraven en blootgelegd,” weet archeoloog Maxim Houbrechts.

 

DNA

 

“Wij verwachten met technologieën die vandaag reeds beschikbaar zijn en met het wetenschappelijk onderzoek via DNA-testen dat veel geheimen van de voorouders van de Truienaren kunnen achterhaald worden. Daarom zullen er genoeg monsters worden verzameld, hier gaat het vooral om tanden, van iedere opgegraven individu, die worden bewaard om in een latere periode het DNA-onderzoek te doen. Een fysisch antropoloog kan nu al afleiden van een skelet een man of een vrouw is, op welke leeftijd zijn ze gestorven, wat was hun voedingspatroon en aan welke ziektes zijn ze gestorven. Aan de manier hoe ze begraven liggen kan de belangrijkheid van de persoon worden opgemaakt.    

Met het DNA-onderzoek gaat men nog een stap verder, zoals de afkomst. Tot voor kort dacht men noch dat alles zich afspeelde rond en in het dorp maar uit DNA-onderzoek is gebleken dat migratie van volkeren en personen van alle tijden is,” weet Houbrechts.         

 

Beleving

 

Na de kerstmarkt starten de opgravingswerken op de Groenmarkt begin 2019. Zoals er de verwachtingen vandaag voorstaan zullen de opgravingen tot het einde van 2019 in beslagnemen. “Er is geen andere optie en daarom gaan wij inzetten om van de nood een deugd te maken. Tijdens de opgravingswerken gaan wij houten loopbruggen over de Groenmarkt bouwen waarop de scholen, bezoekers en de toeristen van bovenuit de werken kunnen gadeslaan. Met andere woorden wij gaan van de opgravingen een middeleeuwse en een toeristische beleving maken,” weet schepen Bert Stippelmans. 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.