Overslaan en naar de inhoud gaan

Lichtprocessie opent feestelijk Trudojaar

© Miranda GIJSEN/Jozef CROUGHS
door Jozef Croughs
datum24/11/2018
geenreactie

In Sint-Truiden is het Trudojaar gestart. De lichtprocessie trok met het reliekschrijn van de heilige Trudo vanuit de abdij over de Grote Markt naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De heilige Trudo is ook de stichter van de stad. Apotheose van het Trudojaar wordt een groot volksfeest en een massaspektakel op de Grote Markt eind september.
 
De opening van het Trudojaar startte met een lichtprocessie op de naamdag van de heilige Trudo, op vrijdag 23 november. “De stoet vertrok vanuit de Keizerszaal in de Trudo-abdij en ging via de Diesterstraat, Breendonkstraat en Stapelstraat over de markt naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk”, zegt Evi Freson namens het organisatiecomité van de Sint-Trudofederatie. “Aansluitend volgde daar een avondgebedsdienst met muziek en zang, waar ook de paters van de Norbertijnenabdij uit Averbode aan meewerkten. 

Pop-upkerkje

Zowel de stad als het dekenaat organiseren verschillende activiteiten tijdens dit feestelijke zevende jaar. De dekenale Trudowerkgroep heeft plannen voor een nachtpelgrimage begin mei en werkt aan een kinder- en jongerenprogramma. Opvallend: er komt ook een pop-upkerkje, naar een ontwerp van kunstenaar Hugo Duchateau. “Dit kerkje verwijst naar de legende van de omgestoten kerk”, vertelt Duchateau. “Het verhaal gaat dat Trudo als kind, niet ver van de plek waar nu de abdij staat, met stenen een kerkje bouwde. Maar dat was niet naar de zin van een heidense vrouw, die boos het kerkje omverwierp. Dat tafereel zie je ook boven de poort van de abdij.”

Het pop-upkerkje zal rondreizen tussen scholen, het ziekenhuis, instellingen, woon-zorgcentra... “Daarnaast maken de leerlingen Interieurbouw van De Regenboog vierhonderd miniatuurkerkjes uit hout, waarvan het dak met bladgoud wordt belegd”,  “Deze kerkjes zullen niet te koop zijn, maar we gaan ze schenken aan mensen die iets bijdragen aan de Trudofeesten. Tot slot zal er nog een middelgrote versie samen met een vriendenboek 52 weken lang als een soort estafettestok van Truienaar naar Truienaar gaan.”

Massaspektakel

Met de aanstelling van Bart Fagard als intendant is het de stad Sint-Truiden menens om er een feestelijk jaar van te maken. Verenigingen en organisaties die projecten of activiteiten op poten zetten, komen in aanmerking voor een toelage. Daarvoor trekt de stad 55.000 euro uit. “Het hoogtepunt wordt een driedaags volksfeest met massaspektakel in het weekend van 20, 21 en 22 september”, vertelt burgemeester Veerle Heeren (CD&V). “Op dit moment zijn we vooral op zoek naar mensen die daarvoor de handen uit de mouwen willen steken, zoals bijvoorbeeld kostuummakers of decorbouwers. Als aandenken aan dit feestelijke Trudojaar gaan we ook een digitale toegangspoort ontwikkelen.” 

Wie wil meewerken kan een e-mail sturen naar info@trudofeesten.be.


Wie is Trudo?

De Truiense stadsstichter Trudo was een edelman van Frankische afkomst die in het midden van de zevende eeuw een abdij stichtte aan de oevers van de Cicindriabeek. Het was een van de oudste kloosterstichtingen in Vlaanderen. Rond de abdij groeide een nederzetting, waaruit later de stad Sint-Truiden ontstond. Na de dood van Trudo in 693 en zijn heiligverklaring, werd het klooster een pelgrimsoord. In 1893 vonden voor het eerst de Trudofeesten plaats, een herdenking, die net zoals de Hasseltse Virga Jessefeesten en de Tongerse Kroningsfeesten, om de zeven jaar wordt gevierd. Enig verschil: hier staat Maria niet centraal, maar wel de heilige Trudo. 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.