Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderen krijgen cursus zelfverdediging

door Jozef Croughs
datum06/03/2018
geenreactie
Sint-Truiden

Kinderen die naschoolse activiteiten volgen in Sint-Truiden kunnen een cursus zelfverdediging volgen. De lessen zijn gebaseerd op kungfu. De stad Sint-Truiden wil haar jongste inwoners zo weerbaarder maken tegen seksueel en ander geweld. Maar kinderpsychiater Jan De Corte vindt zelfverdediging voor lagereschoolkinderen weinig zinvol. Het lijkt me nuttiger kinderen bewust te maken van gepast en ongepast gedrag.

De lessen zijn bedoeld voor kinderen tussen 6 en 11 jaar van negen Truiense basisscholen. "Mensen die weerbaarheid missen, dragen daar vaak levenslang de gevolgen van mee. Vandaar dat het belangrijk is om kinderen zo vroeg mogelijk weerbaar te maken. Ze krijgen nu al verbale weerbaarheidstraining op school, maar we willen een stapje verder gaan", zegt schepen voor Flankerend Onderwijs Hilde Vautmans (Open Vld).

MeToo

In het kader van het project Brede school kunnen de leerlingen allerlei naschoolse activiteiten doen. Het concept is ontwikkeld door het stadsbestuur en de vzw-INZ en probeert in te spelen op de huidige tendensen. En een cursus zelfverdediging behoort nu ook tot de mogelijkheden. Metoo heeft aangetoond hoe belangrijk het is dat mensen zich durven te verweren. We willen hen gewoon spelenderwijs afweertechnieken leren", zegt Vautmans. "Ze leren hoe ze zich moeten verdedigen als ze lastig gevallen worden."

Leraar Erich Demaret brengt de kinderen daarom spelenderwijs in contact met pencak silat, een Indonesische vorm van kungfu. "Ik verwijs naar de film Kung Fu Panda om zo hun verbeelding te prikkelen en technieken aan te leren. Ik gebruik daarvoor de gedragingen van vier dieren en hun typische bewegingen bij gevaar: de tijger, de cobra, de kraanvogel en de aap. Het zijn heel eenvoudige technieken die ze spelenderwijs opnemen", zegt Demaret, leraar Lichamelijke Opvoeding en lesgever bij BLOSO. "Maar we willen ook dat ze zelfzeker worden en assertief. Dat ze 'nee' zeggen en reageren als ze aangevallen worden."

Fysieke overmacht

Kinderpsychiater Jan De Corte, verbonden aan het Truiense psychiatrisch ziekenhuis Asster, is niet meteen gewonnen voor zelfverdedigingscursussen en weerbaarheidstrainingen voor kinderen. "Als de doelgroep 12- tot 18-jarigen zouden zijn, kon ik er begrip voor opbrengen. Maar voor kinderen van het basisonderwijs, lijkt het me niet zinvol. Zij zullen zich met dit soort technieken helemaal niet kunnen verdedigen tegen fysieke overmacht. En plegers van grensoverschrijdend gedrag zijn meestal toch (wat) ouder. Het zijn meestal bekenden, familieleden, die vaak behoedzaam en zonder geweld handelen en langzaam het vertrouwen van een kind winnen."

"Het lijkt me nuttiger kinderen bewust te maken van gepast en ongepast gedrag en ervoor te zorgen dat ieder kind bij zijn ouders of een vertrouwd iemand terecht kan om vervelende voorvallen te melden", zegt De Corte. "En nog beter: vroeger traceren welke jongeren dominantie over anderen zoeken met psychologisch geweld, fysieke dreiging,... Want plegers van grensoverschrijdend gedrag waren meestal al geen doetjes in de kleuterklas en lagere school..."

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.