Overslaan en naar de inhoud gaan

Een greep uit ons archief

Ontplofte gaskachel zorgt voor grote ravage op oudejaarsnacht

Een lek of een defect aan een gaskachel was op oudejaarsavond oorzaak van een uitslaande brand in de Diesterstraat te Sint-Truiden. De bewoners van het appartement waren op dat ogenblik van de ontploffing niet aanwezig. De onderbuur die wel aanwezig was kon nog tijdig heelhuids het brandende gebouw verlaten. De schade aan het appartement en het gebouw loopt in duizenden euro’s.

Woensdagmorgen om 2.15 uur heeft een uitslaande brand een appartement gelegen in de Diesterstraat van Sint-Truiden volledig in de as gelegd. Het woon -en winkelgedeelte waar het vuur ontstond is een van de oudste buurten van het centrum en ligt vlak tegenover de ingang van het abdijcomplex. Vermoedelijke oorzaak is een lek of mechanisch defect aan een gaskachel. De buurt werd opgeschrikt door een luide knal en stukgeslagen glasscherven die na de ontploffing op een geparkeerde wagen en op de straatstenen terechtkwamen. Onderbuurman Jean Pierre Préal kon met enkele van zijn feestende vrienden nog tijdig het brandende gebouw verlaten. “Wij hielden ons hart vast toen wij hier aankwamen,” zegt Luitenant Johan Vandenborne van de Truiense brandweer.

“Het appartement op het tweede verdiep waar de vlammen aan de achterzijde door het raam naar buiten sloegen lag in een van de oudste buurten van het stadscentrum en is helemaal omsloten door woningen en daardoor haast bijna onbereikbaar. Een eerste poging om het appartement via de straatkant binnen te dringen was niet haalbaar door de dichte rook en grote hitte. Ik heb dan ook niets aan het toeval overgelaten en de hulp van de collega’s uit Hasselt ingeroepen die met een zware ladderwagen en een extra watertank ter plaatse kwamen,” zegt Vandenborne. Door het snelle optreden van de brandweer kon een hond die op de eerste verdieping was achtergebleven van de verstikkingsdood gered worden. Ook de winkelpanden van ID Pierard en papierhandel Moreau aan beide zijden van het gebouw konden voor het overslaan van de vlammen gevrijwaard blijven. De schade aan het getroffen appartement is zeer groot. Ook het hoogste evenals het eerste verdiep liepen zware rook en waterschade op.

De ergste waterschade was voor de jeans en vrijetijdskledingzaak op het gelijkvloers. Overal sijpelde het water door het plafond op de nieuwe kleding in de winkel. Omdat de eigenaars niet bereikbaar waren moest de brandweer een van de etalageruiten uitnemen om in de winkel te geraken. Buurman Jos Pierard werd weggeroepen van het eindejaarfeest. “Ik verstomde van de schrik toen ik de rookdampen uit de bovenste verdieping zag komen,” zegt de zaakvoerder van de gelijknamige geschenkenzaak. ”De gebouwen zijn meer dan tweehonderd jaar oud en op de zolderverdieping zijn de huizen slechts gescheiden door lemen wanden met veel houten balken. Toen ik dit zag flitste de abdijbrand uit 1975  door mijn hoofd, toen werd ook al gewaarschuwd voor het grote brandgevaar van de oude gebouwen in de stadskern. De hele buurt werd toen ook ontruimd omdat het gevaar bestond dat de torenspits op de huizen kon terechtkomen met alle gevolgen van dien,” weet Pierard. Gelukkig had de brandweer na een 40 tal minuten de brand onder controle en bleven beide buren van het onheil gespaard. De bewoners van de getroffen appartementen werden door vrienden opgevangen. 

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.