Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe toekomst voor het Domein Terbiest

Het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap overweegt verkoop
door Jozef Croughs
datum30/06/2018
geenreactie

Het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap overweegt een groot gedeelte van het domein Terbiest publiek te verkopen. Op dit ogenblik wordt nog door Het GO! Onderwijs bekeken welke de mogelijkheden zijn. “Als sp.a stellen wij voor dat de stad het domein moet verwerven,” zegt Ludwig Vandenhove.

Volgens Sp.a moet de stad Sint-Truiden dit domein aankopen om zo de projectontwikkelaars af te houden. “Het domein Terbiest is naast het Speelhof een tweede belangrijke groene long van Sint-Truiden en ideaal is als gemeenschapsvoorziening in een omgeving waar heel wat bewoning is.

De stad moet investeren in groene ruimten in plaats van ze volledig dicht te bouwen en/of te verkavelen,” stelt Vandenhove, die op en boogscheut van het domein woont. Met het nieuwe Ruimtelijk Uitvoeringsplan Binnenstad (RUP) in het achterhoofd, zou het op termijn eveneens een oplossing kunnen bieden voor de huisvesting van de organisaties die er nu zitten, maar ook eventueel uit te breiden voor een aantal andere aldus nog Vandenhove.
Bij het Go! Onderwijs bevestigt men de plannen. “De beslissing is gevallen dat er iets moet gebeuren en dat het domein er al veel te lang verlaten bijligt. Wij willen daar een oplossing voor. Wat dat wordt staat nog niet vast. In eerste fase wordt bekeken wat er nog nodig is voor onderwijs. Wanneer wij daar mee klaar zijn wordt nagegaan hoe wij het zullen in de markt zetten. Het kan via openbare verkoop of wel een andere formule. Wij zijn nu met de betrokken actoren aan het praten,” zegt Nathalie Jennes, woordvoeder bij het GO! Onderwijs. 

Ruimtelijk uitvoeringsplan

Volgens  Burgemeester Heeren heeft het GO onderwijs twee jaren geleden al contact genomen met het stadsbestuur met de vraag wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn voor de hele site van het domein Terbiest.  Zelf hadden ze plannen om er 500 woningen te willen realiseren. Maar de site is vandaag een zone voor gemeenschapsvoorzieningen waardoor dit niet mogelijk kan zijn.

“Wij hebben ons als stadsbestuur geëngageerd ten op zichtte van het gemeenschapsonderwijs om een “ruimtelijk uitvoeringsplan” op te maken om de ruimtelijke mogelijkheden van heel de site te bekijken in relatie met de ruimere omgeving zoals de woonomgeving en de terreinen van de voormalige LOOZA fabrieken en Betonac.  De site Terbiest biedt ruimtelijk heel wat mogelijkheden, met een beschermd dorpsgezicht (het kasteel), een park en zelfs een kapel.

De aankoop van de hele site door de stad zelf is niet aan de orde en is absoluut niet de vraag van het GO Onderwijs zelf, maar wij willen er wel voor zorgen dat de ruimtelijke ontwikkeling in relatie met de woonbuurt optimaal kan worden ingevuld,” besluit Heeren

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.