Overslaan en naar de inhoud gaan
Wijndomein Gloire de Duras

Wijndomein Gloire de Duras

Wijndomein Gloire de Duras

Wijndomein Gloire de Duras

Hoe groot is de schade in de fruitsector na de recente nachtvorst?

door Jozef Croughs
datum25/04/2024
geenreactie

Hoe heeft de fruitsector de nachtvorst van maandag op dinsdag verteerd? De algemeen directeur van het Proefcentrum Fruitteelt schat dat over alle fruitsoorten heen de schade in de tientallen procenten zal lopen.

Bij Haspengouwse fruittelers was het in de nacht van maandag op dinsdag alle hens aan dek om hun gewassen tegen nachtvorst te beschermen. Vuurpotten, windmolens, warmteblazers,... alle middelen werden in stelling gebracht om de vrieskou de baas te blijven.

In Alken zakte de temperatuur tot -3 graden, in Jeuk tot -2,3 graden. “Op plaatsen waar men geen maatregelen heeft genomen, lijkt er behoorlijk wat schade te zijn”, zegt Dany Bylemans, algemeen directeur van het Proefcentrum Fruitteelt. “Dat zien we aan vruchtvlees dat bevroren was dinsdagmorgen. De echte schade gaan we voor kleinfruit naar het weekend toe heel duidelijk kunnen zien, maar op sommige plaatsen is het nu al zichtbaar. Als de vruchtjes vanbinnen bruin zijn, dan is het weefsel kapot door de vrieskou. Na een aantal uren is dat al zichtbaar.”

“Voor appel en peer is de schade moeilijker te zien, omdat je daar dikwijls nog herstel krijgt van de vruchtjes. Hun dunne huid is beschadigd, maar de jonge vruchtjes zitten nog in een celdelingsfase. Die vruchtjes gaan niet afvallen maar doorgroeien. Binnen een paar weken gaan we zien dat ze vervormd zijn, dat ze verkurkte plaatsen hebben en eigenlijk op den duur misschien onverkoopbaar zijn. Dat kunnen we op dit moment nog niet helemaal weten”, aldus Bylemans.

Overkapping

“In de kersenteelt zien we ook veel plaatsen waar de vruchtjes duidelijk bevroren zijn en waar we verwachten dat het geen verkoopbare kersen meer gaan worden. Maar daar hangt het ook af van de hoogte van bomen. Veel kersenbomen zijn overkapt, dan hou je de warmte die de grond uitstraalt wel wat vast en dat biedt bescherming tegen vorst. Desondanks zal ook daar veel schade zijn. Ik schat dat over alle fruitsoorten heen de schade in de tientallen percenten zal lopen.”

Op sommige plaatsen begon het al om middernacht te vriezen. “Da’s opmerkelijk want dan is het een hele opdracht om de warmte die je probeert te creëren de hele nacht ter plaatse op de plantages te houden”, zegt Bylemans. “Het is veel werk, duur en vaak niet efficiënt. Bij de minste wind drijft de warmte weg.”

© Jozef Croughs en Karel Moors

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.