Overslaan en naar de inhoud gaan

Ergste dierenverwaarlozer van Limburg mag nooit nog dieren houden

© Geert Houben -HBVL
door Jozef Croughs
datum12/04/2024
geenreactie

Dieren tussen bergen uitwerpselen stallen, vogels in te kleine kooien stoppen, huisdieren in erbarmelijke omstandigheden houden… Al sinds 2005 staat de Truiense boer Willy Vangilbergen ervoor bekend dat hij zijn dieren verwaarloost. Dinsdag kreeg hij van de Hasseltse strafrechter een levenslang verbod voor het houden van dieren opgelegd. De lijst met tussenkomsten van de Inspectie Dierenwelzijn op de boerderij in Gelinden is indrukwekkend. Het begon in 2005, toen 112 dieren in beslag werden genomen. Waarna nog een rist van inbreuken volgde.

De recentste vaststelling was op 12 oktober 2022. De inspecteurs zagen toen hoe tientallen schapen, een honderdtal kippen, drie kalveren, een varken, een dertigtal ganzen, twee ezels, twaalf geiten, verschillende katten en honden, vier pony’s, een papegaai, een waterschildpad en meerdere parkieten verwaarloosd werden. De stallen puilden uit van de uitwerpselen. “Maar we gebruiken de stallen niet meer”, was het verweer van boer Willy Vangilbergen (70) en zijn inwonende zoon Ronny (49). Zo vader, zo zoon. Ook bij die laatste valt dierenleed op een koude steen.

Stro over uitwerpselen

De boeren hadden zo hun eigen oplossing om de stallen te ‘ruimen’. In de plaats van de drek te verwijderen, gooiden ze er stro of zaagsel over. “We maken de stallen wel dikwijls zuiver”, argumenteerde Ronny tevergeefs. Als dat dan toch eens gebeurde, smeten ze de mest op een hoop. Niet afgescheiden, maar op een plek waar dieren rondliepen. Aangepast voer voor de dieren was evenmin een grote zorg voor vader en zoon. Schapen en runderen zijn grazers, maar kregen brood te eten. Vaak bleef het liggen en raakte dan beschimmeld. “Dit kan aanleiding geven tot problemen met de pens. Zeker als er niet voldoende gras stond in de weides of er onvoldoende hooi was”, aldus het vonnis. Daarnaast hadden de dieren nog last van te lange hoeven, uitwerpselen in hun vacht en van wormen en parasieten.

Ammoniakgeur

Op de boerderij in Gelinden liepen tal van kippen rond. “Met huidproblemen”, stelde een dierenarts vast. De kippen en ganzen hadden ook gezwollen poten omdat ze te veel op een harde ondergrond moesten lopen. De dieren binnenshuis hadden het niet veel beter. Katten staken in een te kleine bench, de vogelkooien waren te klein en smerig en een waterschildpad hield de kop boven water in een vuil aquarium. In de woning hing een sterke ammoniakgeur. “Nochtans poetsen we alle dagen de kooien”, probeerde Ronny Vangilbergen. “Volstrekt ongeloofwaardig”, oordeelde de rechter.

Vergrootglas

Ondanks de foto’s en de vele vaststellingen bleven Willy en Ronny alles betwisten. Het enige wat ze toegaven, was dat hun weides vol rommel lagen. “We zijn ermee bezig om ze op te ruimen”, luidde het. Vader en zoon voelen zich onterecht geviseerd door de politie en een inspecteur van Dierenwelzijn. “Telkens zoeken zij inbreuken met een vergrootglas.” De rechter repliceert in het vonnis: “Zelfs als dit het geval zou zijn, doet dit geen afbreuk aan de vaststellingen, gestaafd met foto’s.”  Op het proces probeerde Willy de hete aardappel zelfs door te schuiven naar junior: “De dieren zijn eigendom van mijn zoon.” Ook hier oordeelde de rechter dat dit volstrekt ongeloofwaardig is en geen afbreuk doet aan zijn strafrechtelijke verantwoordelijkheid.

Agressie

De inbeslagname van meerdere dieren op 12 oktober 2022 verliep bovendien niet zonder slag of stoot. Ronny Vangilbergen reageerde als een stier op een rode lap. Hij was furieus op de inspecteur van Dierenwelzijn. Toen Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdieren Opvangcentrum van Heusden-Zolder het erf opreed, stormde Ronny op hem af. Hij trok het portier op en probeerde Oyen een klap te verkopen. Die kon de boer afweren. “Ik wou hem enkel vriendelijk vragen om de dieren niet in beslag te nemen”, was Ronny’s uitleg. Agenten snelden toe om de zoon te overmeesteren. Bij een poging om hem tegen de grond te werken, raakte een van hen gewond. Uiteindelijk konden ze hem in de boeien slaan en afvoeren.

Levenslang verbod

De Hasseltse strafrechter legde vader en zoon dinsdag een levenslang verbod op om nog dieren te houden. “Ze hielden dieren in omstandigheden die niet geschikt en zelfs gevaarlijk waren. Sinds 2005 gebeuren er al vaststellingen en die blijven aanhouden. Ze zien niet in dat de omstandigheden waarin ze de dieren houden onaanvaardbaar zijn.” Naast het levenslang verbod kregen vader en zoon elk nog een boete van 8.000 euro opgelegd.  Ronny werd nog tot een werkstraf van 65 uur veroordeeld omdat hij door het lint ging tijdens de inbeslagname. Als hij deze niet uitvoert, hangt hem vier maanden gevangenis boven het hoofd. Of de Vangilbergens in beroep gaan, wil hun advocaat Tim Smet nog niet kwijt. “Ik wil het vonnis nog bespreken met mijn cliënten.” De kans lijkt niet onbestaande, zeker Willy Vangilbergen heeft met eerdere veroordelingen voor dierenverwaarlozing veel ervaring in procederen.

© Geert Houben - HBVL

© Foto's Jozef Croughs

Lees ook: Meermaals veroordeelde boer mag opnieuw dieren houden   25/11/2018

Opnieuw meer dan honderd dieren in beslag genomen bij veroordeelde boer in Gelinden 10/08/2022

Zoveelste ernstige dierenverwaarlozing bij boer in Gelinden: 33 dieren in beslag genomen 29/10/2022

Opnieuw 31 dieren weggehaald bij boer in Gelinden 03/12/2022

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.