Overslaan en naar de inhoud gaan

Truiense abdijmolen voor het eerst in jaren weer te bezoeken

Toerisme Sint-Truiden onthult toeristische gids 2024. Een inspirerende reis door erfgoed en landschap
door Jozef Croughs
datum29/02/2024
geenreactie

In Sint-Truiden wordt de molen van de Sint-Trudoabdij dit voorjaar opengesteld voor toeristen. Het is een van de troeven die de stad in het nieuwe toeristische seizoen uitspeelt. Sint-Truiden maakt zich op om de tienduizenden bloesem- en erfgoedliefhebbers te ontvangen. Om hen een goede inkijk te geven in Haspengouw wordt hen de gloednieuwe toeristische gids van 2024 aangeboden. De nieuwkomers zoals de vieringen van 25 jaar Unesco werelderfgoed Belfort, de ontsluiting van de Abdijmolen en 800 jaar Christina Mirabilis zijn de absolute hoogvliegers samen met de honderden miljoenen bloesems die Haspengouw zullen wit kleuren.

Vanaf april is het mogelijk om elke zaterdag en zondag de abdijmolen te ontdekken, inclusief een boeiende molententoonstelling. De molen, in de aangrenzende oude hoevegebouwen, heeft een hele geschiedenis. De oudste gekende vermeldingen van de molen dateren uit de 12de eeuw. Al die eeuwen werd hier graan gemalen voor brood, bier etc... Op 5 augustus 1992 werd de oude abdijmolen met bijbehorende gebouwen verwoest door een desastreuze ontploffing in de bedding van de Cicindriabeek. Tot 2018 de vzw Abdij, Stad & Regio in samenwerking met de stad Sint-Truiden en Molenzorg Zuid-Limburg starten met de herontwikkeling van de oude molensite om deze opnieuw toegankelijk te maken.

Het Belfort is een van de 56 torens, die door UNESCO vanaf 1999 werden aangeduid als Werelderfgoed. Het zijn architectonische symbolen van macht en rijkdom van de steden in het historisch Vlaanderen en naburige gebieden vanaf de late middeleeuwen. De laatste restauratie van de huidige beiaard dateert van 2001. De beiaard werd toen uitgebreid met negen nieuwe klokken en telt sindsdien 50 klokken. Vandaag spelen beiaardiers nog steeds op de torenklokken. Hoog in de toren weerklinkt de muziek er voor alle mensen, of ze er nu mee bezig zijn of niet. 

Christina de Wonderbaarlijke

Kerstiene heette ze maar iedereen kent haar als Christina. Geboren in een eenvoudig gezin uit Brustem in de tweede helft van de 12de eeuw, een domein van het Graafschap Loon. Op jonge leeftijd verliest Kerstiene haar ouders en blijft met twee zussen achter. Als jonge vrouw wordt Kerstiene ziek en sterft en verrijst tijdens haar begrafenis. Het begin van Christina’s wonderbaarlijke, al 800 jaar, een inspirerend verhaal dat eeuwenlang kunstenaars, dichters en zangers, zoals Nick Cave”, zegt Deltour. “Vanaf 15 april ontdek je haar verhaal in een 100 km lang wandelpad. Vijf thematische dagtrajecten van gemiddeld 20 km tonen onze streek.”

 "De nieuwe toeristische gids 2024 is een informatieve brochure die de veelzijdigheid van onze bruisende stad en haar adembenemende natuur Met behulp van QR-codes weerspiegelt. Ze neemt de lezers mee op ontdekkingsreis naar het historisch centrum met tal van bezienswaardigheden. Anderzijds inspireert ze hen om de activiteiten in de natuur te beleven", vertelt schepen van Toerisme Peter Deltour.

Naast de traditionele hoogvliegers waaronder het bloesemfeest en het oogstfestival zal Sint-Truiden ook dit jaar weer dé topbestemming zijn voor beleving en cultuur in een prachtig bloesem- en fruitlandschap. Welkom in het hart van Haspengouw! Van vrijdag 8 maart tot en met 31 oktober zullen de horeca-uitbaters extra terraszones op de Grote Markt, het Heilig Hartplein en de Groenmarkt uitzetten om de bezoekers aan Sint-Truiden te verwelkomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.