Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezin overleden Truiense onderneemster schenkt zetelbedden aan Sint-Trudo: “Intimiteit is in die moeilijke momenten grote steun”

door Jozef Croughs
datum06/02/2024
geenreactie

Het gezin van de Truiense onderneemster Daisy Blavier, die in augustus 2021 een oneerlijke strijd tegen kanker verloor, schenkt twee zetelbedden aan het Sint-Trudoziekenhuis. Op die manier kunnen partners of familieleden van kankerpatiënten voortaan blijven slapen.

Op 11 augustus 2021 overleed Daisy Blavier, na een korte, maar intense strijd tegen kanker. De joviale en goedlachse onderneemster baatte samen met haar echtgenoot Rodrique Tournel de gekende babyspeciaalzaak Ciao Bambino uit. Naar de wens van Daisy waren er geen bloemen noch kransen op de afscheidsplechtigheid, maar werd er een gift gevraagd voor de goede doelen van Ladies’ Circle 52 Sint-Truiden. Daisy was één van de bezielers van die serviceclub voor vrouwen. 

“Haar man Rodrique en zoon Adriaan verzamelden de donaties en stortten deze door naar de Ladies om samen een goed doel uit te kiezen”, vertelt kinderarts An Backaert van Ladies’ Circle 52 Sint-Truiden. “We hebben er voor gekozen om twee zetelbedden te schenken aan de afdeling Oncologie van het Sint-Trudoziekenhuis. Die zetels kan je uitklappen om er een bed van te maken, dat op gelijke hoogte van het ziekenhuisbed staat. Op die manier kunnen patiënten die palliatief zijn, samen met hun partner of familielid slapen.”

Onschatbare waarde

“In een ziekenhuis verwachten we in de eerste plaats genezing, maar helaas is dat niet altijd mogelijk”, vertelt Rodrique. “In die gevallen is de zorg op de palliatieve afdeling van onschatbare waarde. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor hun naasten. Deze fase markeert het begin van de verwerking van een traumatische ervaring voor degenen die achterblijven. Daisy koos ervoor om thuis te blijven, maar we beseffen dat dit niet voor iedereen een optie is.” Via deze schenking kan het ziekenhuis in die laatste momenten een intieme sfeer creëren. “Een bed is een plek waar alle geheimen tussen geliefden worden gedeeld. Wij zijn blij dat dit het resultaat is van de schenking, want dit biedt veel steun voor mensen die palliatief zijn. Even tegen elkaar aankruipen, elkaar knuffelen en intieme momenten delen. Dat is een grote steun, zowel voor de patiënt als wie hem of haar lief is”, getuigt Rodrique.

Geborgenheid

Op het zetelbed staat ook een plaatje met het opschrift ‘Amour sans fin’. “Het verwijst naar de titel van ons prachtig huwelijksfeest, een maand voor het overlijden van Daisy. Het was de avond van ons leven, samen met tachtig vrienden. Niemand had verwacht dat het daarna zo snel zou gaan”, zegt Rodrique geëmotioneerd. Maar dat deze zetelbedden nu geborgenheid geven aan lotgenoten, troost Rodrique. “Op die manier hoop ik dat heel wat koppels en gezinnen, net zoals wij, veel liefde en warmte ervaren in die moeilijke momenten.”

De afdeling Oncologie van het Sint-Trudoziekenhuis inspireert het alvast om de kamers nog huiselijker te maken. “Wij willen warme oncologische zorg op alle kamers aanbieden”, zegt hoofdverpleegkundige Floor Rubens. “De zetelbedden zijn zeer gebruiksvriendelijk en overal inzetbaar, naargelang de nood van de patiënt. Dit is zeker de start van een warme toekomst in de oncologische zorg.”

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.