Overslaan en naar de inhoud gaan

Truiense jeugdverenigingen planten samen met de Bosalliantie 5000 jonge bomen in Nieuwenhoven

door Jozef Croughs
datum21/11/2023
geenreactie

In Sint-Truiden werden zondag in het Provinciaal domein Nieuwenhoven op 2,2 hectare 5000 nieuwe bomen aangeplant. De boomplantactie kaderde in het eerste BOOMweekend, een initiatief van de Bosalliantie in nauwe samenwerking met lokale jeugdbewegingen. Het afgelopen weekend  hebben meer dan 5000 jongeren op 40 locaties in Vlaanderen boompjes in de grond gestopt. In totaal is dat samen goed voor 86 hectare gloednieuw bos ofwel zo’n 150.000 boompjes erbij. In Sint-Truiden kwam Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir er een handje toesteken.

De eerste editie van het initiatief was zonder twijfel een groot succes. De Bosalliantie bundelde de krachten met Vlaamse jeugdbewegingen en bracht zo meer dan 5000 jongeren op de been om een nieuwe groene en gezonde omgeving te planten waar ze zelf later van zullen kunnen genieten. De jonge generatie is zich duidelijk bewust van het belang van bossen en wilde actie ondernemen.

Niet alleen jongeren staken de handen uit de mouwen, ook Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir plantte mee. Dat deed ze op het Provinciaal Domein Nieuwenhoven in Sint-Truiden dat na de plantactie 2,2 hectare bos rijker werd. In de nu al bosrijke provincie Limburg gebeurden er extra inspanningen om het beleid van minister Demir te ondersteunen.

Vlaams minister Zuhal Demir, was bijzonder blij dat ook in de andere Vlaamse provincies extra bos werd aangeplant.“Wat de jeugd dit weekend gepresteerd heeft is echt ongezien. Ik vind het fantastisch dat zo’n grote groep jongeren zich engageerde voor het BOOMweekend en initiatief nam om van Vlaanderen een groenere en meer leefbare plaats te maken. De jeugd zal samen met de aangeplante bomen opgroeien, waardoor ze er later eens zoveel van zullen genieten. Dit is een investering in de toekomst door en voor onze Vlaamse jongeren.”

Igor Philtjens, gedeputeerde van de provincie Limburg en zijn collega Bert Lambrechts, gedeputeerde van Natuur voor de provincie Limburg sloten zich daarbij aan. “Dankzij dit geweldige initiatief zetten jongeren zich in voor hun eigen toekomst en die van de volgende generaties door bomen te planten in Provinciaal Domein Nieuwenhoven. Zo werken we aan de ontwikkeling van levend erfgoed en duurzaam toerisme waar educatie en bewustwording centraal staan”, aldus Philtjens.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.