Overslaan en naar de inhoud gaan

Loonse scholen helpen bos aanplanten in natuurgebied De Meersbeemden

door Jozef Croughs
datum16/11/2023
geenreactie

Een 50-tal kids van Het Appelmanneke, Nieuwland en De Linde in Rijkel hebben met vereende krachten de handen uit mouwen gestoken voor de boomplantactie die kadert in het Vlaamse bosuitbreidingsplan. Onder deskundige leiding van Stefan Carolus, Provinciaal voorzitter van Natuurpunt Limburg en voorzitter van Natuurpunt Borgloon werden een 7000-tal jonge bomen geplant. 

Gelegen in de schilderachtige vallei van de Herk, is het natuurgebied ‘De Meersbeemden’ met zijn typische natte hooilanden niet alleen een open en rijk gestructureerd landschap, maar herbergt het ook een belangrijke boskern. In het streven naar het behoud en de uitbreiding van waardevolle natuurlijke Habitats, verenigt Natuurpunt Borgloon nu lokale krachten om deze boskern te versterken.

In 2009 werden in De Meersbeemden de eerste stappen richting bosomvorming gezet door een deel van het populierenbos te vervangen door inheemse loofbomen die typisch zijn voor dit gebied: eiken, essen en zwarte elzen. Dit initiatief wordt nu voortgezet door het lokale beheerteam van Natuurpunt Borgloon.

"Dit project is een voorbeeld van de kracht van lokale betrokkenheid en internationale natuurbescherming," aldus Carolus Stefan, voorzitter van Natuurpunt Limburg en van Natuurpunt Borgloon. "Samen werken we aan een duurzame toekomst voor ons natuurlijk erfgoed.” Bert Lambrechts, Limburgs gedeputeerde van Milieu en Klimaat en Onderwijs, had veel lof voor de inzet van de kinderen en directies van de desbetreffende scholen om dit bebossingsproject te ondersteunen.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.