Overslaan en naar de inhoud gaan

Boeren in 27 Limburgse gemeenten kunnen rekenen op schadevergoeding voor droogte van 2022

door Jozef Croughs
datum07/06/2023
geenreactie

Nu de Vlaamse regering de droogte tussen 1 maart en 31 augustus 2022 erkend heeft als ramp, kunnen landbouwers en telers in 251 gemeenten een schadedossier indienen. Daarbij zijn 27 gemeenten in Limburg.

De extreme droogte tussen 1 maart en 31 augustus 2022 veroorzaakte heel wat schade aan de gewassen bij Vlaamse landbouwers en telers. Na het inwinnen van advies bij onder andere het KMI en de Inspectie Financiën heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist om die droogte te erkennen als ramp: “Alle 251 Vlaamse gemeenten vanwaaruit schademeldingen zijn ingediend, komen in aanmerking om erkend te worden.”

Landbouwers en telers uit die erkende “rampgemeenten” die schade hebben geleden door de zomerdroogte kunnen binnenkort een schadedossier indienen bij het Vlaams Rampenfonds. Zo worden ze bovenop de verzekerde schade die gedekt wordt door hun brede weersverzekering ook bijkomend vergoed.

Opluchting

In Sint-Truiden werden bijvoorbeeld twaalf vaststellingen van droogsteschade gedaan, vertelt Hilde Vautmans (Open Vld), schepen van Landbouw en Fruitteelt in de stad en Europees Parlementslid voor Renew Europe. “De extreme droogte van 2022 was de ergste van de afgelopen 500 jaar in Europa. Vorig jaar ben ik samen met de schadecommissie bij verschillende landbouwers en telers in Sint-Truiden de schade van de droogte gaan opmeten. Onze boeren zagen grote delen van hun oogst verloren gaan. Daarom ben ik opgelucht dat de Vlaamse regering dit nu ook erkend heeft als ramp zodat landbouwers een schadedossier kunnen opstarten”, aldus Vautmans. Ze roept alle landbouwers en telers uit Limburg die in aanmerking komen op om hun schade-aanvraag in te dienen.

In Limburg zijn naast Sint-Truiden ook de volgende gemeenten erkend: Alken, Beringen, Bocholt, Borgloon, Bree, Dilsen-Stokkem, Gingelom, Halen, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heers, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Kortessem, Lanaken, Leopoldsburg, Maasmechelen, Nieuwerkerken, Peer, Riemst, Tessenderlo, Tongeren en Wellen.

“Vanaf de publicatie in het Belgisch Staatsblad hebben landbouwers en telers drie maanden de tijd om hun aanvraag in te dienen bij het Vlaams Rampenfonds”, legt Vautmans uit. “Dat doe je best zo snel mogelijk. Maar er zijn ook voorwaarden aan verbonden. Er kan enkel een tegemoetkoming verleend worden wanneer het productieverlies per landbouwer en per teelt meer dan 30 procent bedraagt. Daarnaast moet ook minimum 25 procent van de teeltschade verzekerd zijn door een brede weersverzekering. Vlaanderen voorziet in een maximale vergoeding van 113.650 euro per aanvaard schadedossier.”

“Ten slotte hoop ik ook dat de afhandeling van schadedossiers vlotter verloopt dan in het verleden. Afgelopen najaar trok ik nog aan de alarmbel over de trage werking van het Rampenfonds. Onze boeren hebben recht op hun geld en moeten dit zo snel mogelijk krijgen”, vindt Vautmans.

Bedragen

Bij de Boerenbond reageren ze positief. “Landbouwers die een brede weersverzekering hebben afgesloten, hebben nu recht op extra compensatie vanuit het Rampenfonds. We zijn zeer tevreden dat dit goedgekeurd is voor die 251 gemeenten. Ook in Wallonië is het trouwens goedgekeurd. Wat we nog niet precies weten zijn de bedragen, daar kijken we nog naar uit”, zegt woordvoerder Nele Kempeneers.

Een brede weersverzekering vergoedt land- of tuinbouwers met een open teelt bij schade aan gewassen door extreem ongunstig weer. “Niet elke landbouwer heeft die verzekering. Elke boer kiest voor zichzelf of en voor welke teelten of welk areaal hij zich wil verzekeren. Dat verschilt dus van bedrijf tot bedrijf”, geeft Kempeneers mee. “Maar het Rampenfonds valt sowieso weg in 2025. Landbouwers worden nu gestimuleerd om een brede weersverzekering te nemen. Het is de bedoeling dat die verder uitgebouwd wordt.”

Karel Moors en Jozef Croughs

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.