Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Truiden herdenkt tachtig jaar Nazirazzia met tentoonstelling ‘Left Luggage’

door Jozef Croughs
datum30/05/2023
geenreactie

Samen met 23 nabestaanden van de slachtoffers van de Nazirazzia van 25 mei 1943 werd in Sint-Truiden de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid en eredienst gehouden. Voor deze gelegenheid vindt in de Minderbroederskerk de tentoonstelling ‘Left Luggage’ plaats.

In de nacht van 24 op 25 mei 1943 werden in Sint-Truiden 63 verzetsstrijders brutaal van hun bed gelicht en naar het kamp van Breendonk afgevoerd. 21 van hen keerden nooit terug. Het optreden van het naziregime in Sint-Truiden, een van de weinige gemeenten met een gevreesde SS‘er Jozef Vrijdaghs als burgemeester, was de op één na grootste nazirazzia in Vlaanderen.

Tijdens een ingetogen ceremonie legden 23 nabestaanden een witte roos neer bij het gedenkteken op de Kapucijnenvest, waar de namen van de slachtoffers zijn vereeuwigd. “Heel wat Truienaars hebben in de kampen familie verloren en dat heeft blijvende littekens nagelaten”, zegt eerste schepen Hilde Vautmans. “We moeten de nagedachtenis eren van degenen die hun leven lieten en het bewustzijn vergroten over de blijvende impact van oorlog, onder andere via deze jaarlijkse herdenking.”

Left Luggage

Om wat er gebeurd is nooit te vergeten, schilderde Willy Baeyens, een portret van vele van deze kinderen met olieverf op doek. Elk portret ligt in een open en oude koffer. Met ruim 200 van deze koffers, wordt er symbolisch verwezen naar de 200.000 kinderen die de Holocaust niet overleefden.  

“Deze tentoonstelling laat ons allen nadenken over “anders” zijn, verdraagzaam zijn, over wat mensen elkaar aandoen en nog steeds blijven aandoen. Het laat ons even stilstaan hoe uitsluiting en groepsdruk kan leiden tot gruwelijke daden en genocide”, vertelt bezieler en kunstenaar Willy Baeyens.

Deze expo ‘Left Luggage’ is gratis te bezoeken van zondag 28 mei tot en met 2 juli. Dit op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14.00 – 17.00. Voor scholen openen we graag buiten deze openingsuren, mits reservatie via info.evenementen@sint-truiden.be

Lees ook: Zeven ‘Stolpersteine’ als eerbetoon aan oorlogsslachtoffers - 25/05/2018 https://www.haspengouwsnieuws.be/index.php/nl/node/233  

Lees ook: 10 nieuwe ‘Stolpersteine’ als eerbetoon aan oorlogsslachtoffers - 03/02/2017 https://www.haspengouwsnieuws.be/index.php/nl/node/235 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.