Overslaan en naar de inhoud gaan

Truiense Basisschool Momentum wordt Daltonschool

door Jozef Croughs
datum26/05/2023
geenreactie

Op 1 september 2023 start de Truiense GO!-basisschool Momentum als een Daltonschool. In dat type onderwijs ligt de nadruk op meer keuzevrijheid, samenwerking, zelfstandigheid en zelfreflectie.

“Iedereen kan gewoon aan boord blijven”, zegt directeur Kris Selis (45). “Leerlingen en leerkrachten. We gaan alleen maar meer inzetten op zelfstandigheid. Kinderen moeten meer kunnen dan enkel kennis verwerven. Wij leren ze hoe ze later moeten samenwerken, verantwoordelijkheid nemen of plannen. Deze vaardigheden zijn over het algemeen niet aangeboren, maar zullen binnen het Daltononderwijs een belangrijke rol spelen.”

Al een vol jaar is he lerarenteam zich aan het voorbereiden voor de overstap naar het Daltononderwijs. “De doorlichting vorig jaar en de goede beoordeling door de inspectie heeft ons een stevige boost gegeven. Vandaag, zijn wij fier en kunnen wij eindelijk het goede nieuws naar buiten brengen. Voor ons voelt het aan als een succesverhaal,” zegt de directeur.

Voor directeur Kris Selis is het ook een beetje thuiskomen. Van 2008 tot en met 2015 stond zij mee aan de wieg van de eerste Belgische Daltonschool in Hasselt en ze was er leerkracht van de eerste graad. Later werd ze pedagogisch directeur in Leefschool de Villa en vanaf 2018 directeur van GO! Basisschool Momentum.

Momentum telt vandaag 270 leerlingen. En het aantal groeit nog steeds, voor volgend jaar hebben al 30 extra leerlingen ingeschreven, maar geen nood er is nog plaats want wij hebben van elk leerjaar twee klassen. Er staat ook nog een heel groot onthardingsproject op stapel op de speelplaats. De school krijgt hiervoor 180.000 euro subsidies.       

 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.