Overslaan en naar de inhoud gaan

Asielen zitten vol met Mechelse herders: infodag om mensen warm te maken voor adoptie

door Jozef Croughs
datum20/05/2023
geenreactie

Net geen tachtig Mechelse herders werden het laatste anderhalf jaar opgevangen in de dierenasielen van Genk, Kinrooi en Sint-Truiden. Omdat de viervoeters herplaatsen niet evident is, zijn de rennen bijna permanent volzet. Met de ‘Mechelaardag’ in Rapertingen op 4 juni proberen de drie asielen mensen warm te maken om een Mechelaar te adopteren.

De cijfers van de drie Limburgse asielen spreken voor zich. Sinds januari 2022 kwamen er maar liefst 79 Mechelse herders terecht om er te wachten op een herplaatsing: 34 honden waren afgestaan, 38 in beslag genomen en 7 werden niet opgehaald door hun baasje nadat ze ontsnapt waren. Nog eens 58 Mechelaars werden, tot hun baasje ze kwam ophalen, opgevangen nadat ze gevonden waren.

Philip Zurinckx van het dierenasiel van Sint-Truiden: “De Mechelse herder is een van de slimste hondenrassen ter wereld, maar toch zitten onze asielen er vol van. Het ene verhaal is nog schrijnender dan het andere. En niets wijst op beterschap. Daarom hebben we met de drie asielen de hoofden bij elkaar gestoken om te kijken wat we kunnen doen.” Daaruit kwam het initiatief voor de Mechelaardag op 4 juni in het ontmoetingscentrum van Rapertingen.

Informeren

“We weten uit ervaring dat de meeste Mechelaars bij ons terechtkomen omdat de eigenaars vooraf te weinig weten over dit ras en niet weten wat ze nodig hebbené, zegt Zurinckx. “Het is een hond waar er hier veel pups van zijn die je voor een vaak democratische prijs kunt kopen. Maar dat zo’n pup groot wordt en dan een bepaalde opvoeding nodig heeft, wordt wel eens vergeten. Een Mechelaar is generaties lang een werkhond geweest. Daar zit energie en nervositeit in.” En precies daar is het fout gelopen bij de meeste Mechelaars die in de asielen terechtkomen. En daarom is herplaatsing ook veel moeilijker. “De doorstroming verloopt niet vlot. Aan de meeste honden is er nog werk en er zijn ook weinig kandidaten. Jammer. Want een Mechelaar is een fijne hond mits de juiste begeleiding. Dat willen we allemaal toelichten op zondag 4 juni.”

Honden voorstellen

Op de Mechelaardag zal een erkende gedragstherapeute vertellen over het typische gedrag van Mechelaars, een ervaren fysiotherapeute legt de typische lichamelijke behoeften uit en er komen enkele mensen die eerder al een asielmechelaar adopteerden, vertellen over hun ervaringen. Ook de dierenpolitie zal er zijn. Hoofddoel van de dag is uiteindelijk dat de Mechelaars die nu in de asielen zitten, toch een gouden mandje vinden. “De honden gaan zelf niet in Rapertingen zijn, maar we gaan ze wel voorstellen zodat de mensen weten welke dieren geadopteerd worden”, besluit Zurinckx. Drie van deze Mechelse herders zijn Robbie (Genk), Tjika (Kinrooi) en Tokio (Sint-Truiden).

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.