Overslaan en naar de inhoud gaan

Truienaren mogen zelf programma vullen voor creatieve hotspot ‘Vrijstaat A’

Oud Atheneum wordt Vrijstaat A, een zomerse hotspot in centrum Sint-Truiden
door Jozef Croughs
datum20/05/2023
geenreactie

De speelplaats van het oude Atheneum in de Truiense Zoutstraat wordt van 21 juni tot en met 16 juli omgedoopt tot ‘Vrijstaat A’, een plek voor cultuur, muziek en ontmoetingen. Truienaren mogen er zelf activiteiten organiseren.

Vrijstaat A is een initiatief van de vzw Verrassend Positief van Truienaren Marijn Ghys en Simon Vanrutten. “In verschillende steden in binnen- en buitenland worden oude gebouwen tijdelijk omgevormd tot culturele plekken waar plaats is voor cultuur en ontspanning.  Dat is precies wat we gaan doen met de speelplaats van het Oude Atheneum in de Zoutstraat”, vertelt Marijn Ghys. De organisatie heeft gezorgd voor sanitair, een mooie toog, en een podium. Het is nu aan de Truienaren om er zelf zo veel mogelijk activiteiten te organiseren. De locatie krijgen ze gratis ter beschikking van de stad, die eigenaar is van het gebouw. Lees morgen meer in HBVL  -  https://www.hbvl.be/cnt/dmf20230519_95546011      

“We kijken tegenwoordig te vaak naar de gemeente of de overheid om dingen te organiseren om daarna kritiek te geven op Social Media”, vindt Simon Vanrutten. “Met dit concept maken we het de mensen gemakkelijk om zelf initiatieven te nemen. Toog, podium, techniek, vergunningen, verzekeringen, communicatiedienst zijn al aanwezig. Iedereen met een tof idee kan het daar meteen uitproberen.”

Darts en dansen

En er staan al heel wat evenementen op stapel: Lev Vanoirbeek organiseert er een comedy-avond, Sören Moens pakt uit met een groot dartstoernooi, kunstenaars Rudi Eurlings en Raf Roefflaer plaatsen er enkele werken, Luc Withofs geeft barbecueworkshops. Op 1 juli gaan fuiforganisaties Cocadisco, Walk the Night en Stand Your Ground samen een feestavond organiseren en op woensdag 5 juli worden er de Midweekfeesten georganiseerd met een optreden van partyband Domino. Maar andere initiatieven zijn ook nog altijd welkom. Mensen met ideeën kunnen zich aanmelden via de Facebookgroep Vrijstaat A. Ze mogen zelf de inkomsten van hun evenement houden en moeten niets afdragen aan de organiserende vzw. “Dat lukt dankzij subsidies en sponsoring”, klinkt het.

Leven

De buren in de Zoutstraat moeten niet vrezen voor overlast, verzekeren de organisatoren. “Ze hebben me beloofd dat ze altijd om middernacht gaan sluiten en dat er maar vier dansavonden georganiseerd worden”, zegt buurvrouw Martine Hayen. “Ik ben enthousiast, er mag wel weer wat meer leven komen in onze mooie stad.”   
“Verbinding en ontmoeting zijn belangrijk voor een stad. Als stadsbestuur organiseren we al tal van evenementen. Dat burgers zelf een initiatief op poten willen zetten, moedigen we zeker aan”, vult burgemeester Ingrid Kempeneers aan.

 

 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.