Overslaan en naar de inhoud gaan
©  Karel Hemelrijckx

© Karel Hemelrijckx

Enorme illegale raveparty met 5.000 jongeren op vliegveld van Brustem: “We laten fuif gecontroleerd uitdoven

door Jozef Croughs
datum30/04/2023
geenreactie

In de nacht van vrijdag op zaterdag is een enorme illegale raveparty met maar liefst 5.000 feestvierders ontdekt op het vliegveld van Brustem (Sint-Truiden). Door de massale toestroom van jongeren en de grootte van het terrein is het onmogelijk om het militair domein snel te ontruimen. “We laten daarom de fuif gecontroleerd uitdoven”, zegt burgemeester Kempeneers.

Omstreeks 23 uur werd vrijdagavond een grote groep mensen opgemerkt in de buurt van het militair domein in Brustem. De lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken ging meteen ter plaatse en ontdekte een gigantische illegale raveparty. De fuif werd niet aangevraagd en was dus niet vergund. Er werd een enorme politie- en legermacht op de been gebracht, en alle in- en uitgangen van het domein werden afgesloten. De ordediensten bleven de hele nacht ter plaatse.

Gecontroleerd uitdoven

Zaterdagvoormiddag is de raveparty nog altijd bezig en bevinden zich nog steeds feestvierders verspreid over het vliegveld. Door de massale toestroom van jongeren en de grootte van het terrein is het immers onmogelijk om snel en veilig te ontruimen. “Het is heel moeilijk om zo’n grote menigte onder controle te houden”, zegt burgemeester van Sint-Truiden Ingrid Kempeneers (cd&v). “Daarom laten we de fuif gecontroleerd uitdoven. Wie het terrein probeert binnen te raken, wordt door de politie weggestuurd.”

Naar schatting 5.000 jongeren woonden tot nu toe de illegale raveparty bij. Een groot deel van hen zouden Nederlanders zijn. In de buurt van het militair domein staan een heleboel voertuigen, waarvan er veel een Nederlandse nummerplaat hebben. Het is nog niet bekend hoeveel feestvierders precies worden verdacht en wie de organisatoren zijn. Hoe lang de fuif nog zal duren, is ook niet duidelijk. Maar volgens onze info zou het oorspronkelijk de bedoeling zijn geweest om tot maandag door te feesten.

Nog geen arrestaties

“De jongeren waren in verschillende hangars aan het feestvieren”, zegt Pieter Strauven van het parket Limburg. “Er worden op het terrein volop controles uitgevoerd. De nummerplaten van de voertuigen worden bijgehouden en er worden pv’s opgesteld voor onder andere het illegaal binnendringen van een militair domein, het aanbrengen van beschadigingen en drugsbezit. Op dit moment is er ter plaatse nog niemand gearresteerd, om een escalatie te vermijden. Maar als er zware overtredingen worden begaan, zal dat natuurlijk wel gebeuren.”

“Blijf weg”

Er was zaterdagochtend een overleg tussen de federale en lokale politie, Defensie, het parket, noodplanning en crisisbeheer Limburg en de veiligheidscel van het lokaal bestuur Sint-Truiden. “Wij roepen iedereen op om niet ter plaatse te gaan”, zegt burgemeester Kempeneers. “Gezien de omvang en het aantal aanwezigen is het voor de ordediensten onmogelijk om de zone op een veilige manier te ontruimen. Onze ploegen blijven ter plaatse en doen de nodige vaststellingen. Er is politionele versterking aanwezig.”

“In eerste instantie proberen we om de risico’s zo veel mogelijk te beheersen en op te treden inzake de verkeersveiligheid. We begrijpen dat dit illegaal event voor overlast zorgt. Bij dringende problemen kan men de lokale politie contacteren op het nummer 011/70.19.11.”

“Aanwezigen worden zo veel mogelijk geïdentificeerd en vastgestelde inbreuken zullen vervolgd worden”, voegt Procureur Guido Vermeiren toe. Het ministerie van Defensie is verontwaardigd en dient klacht in.

©

Jozef Croughs/Olivier Simons

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.