Overslaan en naar de inhoud gaan

Softfruit Meyers pakt weer de aardbeiprimeur

door Jozef Croughs
datum11/03/2023
geenreactie

De Belgische aardbeien van BelOrta zijn vanaf vandaag terug beschikbaar. Deze primeuraardbeien zijn van de vroege variëteit Sonata en werden aangevoerd door producenten Wim en Louis Meyers van het aardbeien- en kleinfruit bedrijf “Meyers Softfruit” uit Riemst.

De primeur levering bestond uit 84 kistjes van 4 kg samen 336 kg aan 11,60/kg. De aankoper was Spar Colruyt Group. De aardbeien zijn van de smaakvolle variëteit Sonata en zijn geteeld op stellingen in een verwarmde serre met extra belichting waardoor ze vroeger rijp zijn dan bij een normale teelt door de belichting.

“Jaarlijks worden er via BelOrta een 10.000 ton aardbeien verkocht van verschillende teeltsystemen, gaande van substraat- of vollegrondsteelt onder glas, in tunnels of open lucht. Traditioneel is de aardbeisoort Sonata de eerste bij BelOrta maar Elsanta, Sonsation, Portola, Malling Centenary en Elegance blijven wel de hoofdrassen,” zegt Kris Jans, Bedrijfsleider manager BelOrta sqite Borgloon. Volgens recente cijfers van ConsumerSacn at de gemiddelde Belg 1,8kg aardbeien in 2022, met absolute piekperiode van april tot en met juli. Dit cijfer betekent overigens een stijging van 5 procent met het jaar ervoor.

Het areaal van grondteelt naar substraatteelt blijft jaarlijks uitbreiden.  “In Zuid-Limburg blijft de volle grondteelt de belangrijkste teeltvorm, hier zien we een duidelijke verschuiving naar beschermde teelt, door plastic kappen. Echter is de substraatteelt ook in onze contreien bezig aan een opmars, tezamen met de nieuwste technieken zoals belichte teelt,” besluit Kris Jans.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.