Overslaan en naar de inhoud gaan
Van links naar rechts: Rob Gonnissen van Bezorgde Burgers Maaseik, helikopterpiloot Robby Moers en burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere bij de helikopter in Brustem.

Van links naar rechts: Rob Gonnissen van Bezorgde Burgers Maaseik, helikopterpiloot Robby Moers en burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere bij de helikopter in Brustem.

Opmerkelijke helikoptervlucht boven Maaseik vandaag onmogelijk, nieuwe actie dit weekend

door Jozef Croughs
datum27/01/2023
geenreactie

De opmerkelijke helikopteractie van Bezorgde Burgers Maaseik wordt uitgesteld naar zaterdag. Normaal zou vandaag een helikopter op 230 meter boven de stad cirkelen. “Om zo aan te tonen hoe hoog de geplande windturbines worden. Maar het weer heeft er anders over beslist”, zegt woordvoerder Rob Gonnissen.

De actiegroep Bezorgde Burgers Maaseik zou woensdag met een opvallende actie aandacht vragen voor het windpark dat Luminus aan de stadsrand van Maaseik plant. Alles was in gereedheid gebracht om vanuit Brustem met een helikopter naar Maaseik te vliegen.

“Gisteren hebben we nog 1.500 flyers in Maaseik uitgedeeld om de inwoners te verwittigen van onze actie. Maar helaas heeft het weer er anders over beslist”, zegt woordvoerder Rob Gonnissen van Bezorgde Burgers Maaseik. “Door de mist en kans op ijsvorming op de rotorbladen van de helikopter, was het niet veilig om te vliegen. De vlucht wordt nu uitgesteld naar zaterdag 28 januari, dan stijgen we om 12 uur op en zullen we rond 12.30 uur boven Maaseik vliegen.”

Concreet heeft Luminus de omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van twee windturbines langs de Koning Boudewijnlaan in Maaseik. Eén turbine aan de zijde van het stadscentrum van Maaseik, een tweede aan de zijde Heppeneert-Elen. Met een rotordiameter van 150 meter en een tiphoogte van maximaal 230 meter, horen ze bij de grootste turbines in Limburg. Met deze actie wil Bezorgde Burgers Maaseik vooral laten zien hoe hoog de geplande turbines worden.

“De tiphoogte is 230 meter, dat is drie keer zo hoog als de kerktoren van Maaseik”, zegt Gonnissen, die benadrukt dat Bezorgde Burgers Maaseik voor groene energie is en zeker voor windturbines. “Maar hier gaat het om windmolens buiten proportie, die passen niet in een landelijk karakter, maar eerder op de zee, in een haven of op een industrieterrein. Deze mastodonten liggen op 1,2 kilometer van het historisch hart van Maaseik. Om nog te zwijgen over de honderden huizen en appartementen die in een straal van 1 kilometer rond deze turbines liggen. Zij zullen last hebben van de slagschaduw en het (laag frequent) geluid, waardoor mogelijk gezondheidsklachten ontstaan.”

Beschermd gebied

“Met mijn aanwezigheid hier, wil ik aantonen dat ik naast een bezorgde burgemeester, ook een bezorgde burger ben”, zegt burgemeester Tollenaere (Open Vld). “Zowel ikzelf, het college en de ganse meerderheid hebben heel veel vragen en bedenkingen. We hebben een gespecialiseerd advocatenkantoor onder de arm genomen en bevragen ondertussen ook experten. Dergelijke windmolens staan in ons land nog nergens bij woonkernen. In onze buurlanden zouden ze ook niet mogen geplaatst worden. De regels in Vlaanderen zijn totaal achterhaald.”

Vanaf zondag start het openbaar onderzoek en ligt het dossier ter inzage bij de stad Maaseik. “We hebben bijna 1.000 eigenaars aangeschreven om hen te verwittigen van dit dossier. Via het online Omgevingsloket zal het beperkt zichtbaar zijn. Het ganse dossier kan na afspraak op de stad ingekeken worden. Bezwaarschriften moeten dan binnen de 30 dagen bij de stad worden ingediend”, legt Tollenaere uit.

Na de helikoptervlucht van zaterdag organiseert Bezorgde Burgers Maaseik op maandag 30 januari om 19.30 uur in de Vita in Maaseik een informatieavond. Luminus plant op 6 februari een infomoment, daarvoor worden de omwonenden van de windturbines nog uitgenodigd per brief.

© Jozef Croughs en Miranda Gijsen

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.