Weer nieuwe Truiense erostaks in de maak
De stad Sint-Truiden kondigt een nieuwe erostaks aan voor 2023. Nu de uitbating van prostitutie bordelen uit de strafwet gehaald is, kan de stad de uitbaters makkelijker opsporen, zegt schepen van Financiën Jo François (N-VA). Het vorige reglement was nog maar net voor de kerstvakantie goedgekeurd, maar bareigenaars kondigden al meteen juridische stappen aan.
Het belastingreglement op eroshuizen in Sint-Truiden is een lastige bevalling die nu al enkele jaren duurt. Maar schepen van Financiën Jo François (N-VA) geeft niet op. Hij vindt dat een deel van de winsten moet terugvloeien naar de stadskas omdat de bars overlast veroorzaken. “Dat is niet meer dan billijk”, zegt François.
Vorig jaar werd in eerste instantie een belasting geheven op de eigenaars van de bars. De stad koos voor de eigenaars omdat de uitbaters vaak via schimmige constructies in het buitenland zitten. Dat maakt het lastig om hen te vinden en hen te belasten. Maar de provincie Limburg floot de stad Sint-Truiden terug. “Het is niet omdat een belasting moeilijk te innen is, dat het geld dan bij de eigenaars van de gebouwen gezocht moet worden,” klonk het. De provincie sprak zelfs van “onbehoorlijk bestuur.”
Gelag betalen
Eind 2022 verscheen op de valreep nog het nieuwe belastingreglement op de gemeenteraad. Deze keer werden wel degelijk de uitbaters van de bars opnieuw belast. De stad ging hen dus toch weer proberen op de sporen. Alleen als dat echt niet lukte, zou de belasting alsnog op de vloermat van de eigenaars van het pand vallen. Die kondigden meteen nieuwe stappen aan. “We trekken opnieuw naar de rechter, want we dreigen opnieuw het gelag te betalen.” Nog volgens de eigenaars dreigt prostitutie steeds meer in de illegaliteit te belanden als bars te zwaar belast worden. “En dan worden de problemen alleen maar groter,” vrezen ze.
Uit de strafwet
Maar sinds kort is sekswerk en uitbating van bordelen niet langer opgenomen in de strafwet. Dat biedt volgens de stad Sint-Truiden nieuwe mogelijkheden. “Het uitbaten van bars is sinds dit jaar aan nieuwe regels onderhevig”, legt schepen François uit. “Ze kunnen hun activiteit legaal uitoefenen, waardoor ook de uitbater bij ons bekend zal zijn. Dat maakt het natuurlijk iets makkelijker. We bekijken ook een uitbreiding van de horecavergunning voor bordelen waarbij we hen een openingstaks en/of een jaarlijkse uitbatingsvergoeding opleggen. We schrijven dus weer een nieuw reglement uit, dat ook andere gemeenten gaan gebruiken. Het nieuwe reglement zal allicht klaar zijn nog voor de juridische procedure tegen het vorige is afgerond. Het gaat in 2023 dus zeker lukken.”
© Jozef Croughs en Toon Royackers
Reageer op dit bericht