Overslaan en naar de inhoud gaan

Brand in oud bedrijfsgebouw van Wasserij De Zwarte Arend

door Jozef Croughs
datum25/11/2022
geenreactie

De Hulpverleningszone Zuid-West Limburg is woensdag om 15 uur uur met de grote middelen uitgerukt voor een bedrijfsbrand op de Hasselstsesteenweg in Sint-Truiden. Uit de oude, sinds 2016, leegstaande gebouwen van de wasserij De Zwarte Arend sloegen de vlammen door het dak. Het gebouw is gekend als kraakpand.   

Er zijn nu ook sterke vermoedens dat de oorzaak van deze brand ook in de richting van krakers moet gelinkt worden. Een branddeskundige kwam ter plaatse om de oorzaak te bepalen en de politie voert het verder onderzoek. “Toen wij aankwamen sloegen er al vlammen door het dak,” zegt brandweerkapitein Steven Rennen. “Wij hebben van bovenuit en in het gebouw aanvallen uitgevoerd om de brandhaard te bestrijden. Intussen was er versterking bijgekomen van Hasselt. Helaas was het snel duidelijk dat er weinig te redden viel waardoor wij geen risico’s meer genomen hebben en gecontroleerd verder de bluswerken hebben uitgevoerd”, aldus Rennen. Even werd er gevreesd dat er asbest zou vrijkomen met gevaar voor de buurt. Het bleek uiteindelijk te gaan om asbest gevaar categorie 1 waarbij enkel op het eigen terrein vervulling was. De regenval heeft ook bijgedragen dat de vervuiling beperkt werd tot de eigen bedrijfsomgeving.

 

St-Joris (Gingelom) neemt 2 grote wasserijen over

07 juli, 2016

Wasserij St-Joris, nu al één van de grootste van het land, heeft in Sint-Truiden de collega-wasserijen Rapid Rapitex en Zwarte Arend (ANZA) overgenomen. “Beide bedrijven hebben een geschiedenis van meer dan 150 jaar,” zegt Raf Vanmechelen van St-Joris. “In die periode hebben ze een uitzonderlijke knowhow opgebouwd rond het wassen en afwerken van complexe linnenpakketten. Het klantenbestand van beide bedrijven is zeer uiteenlopend en situeert zich bij de Zwarte Arend voornamelijk in grote, industriële ondernemingen (voeding, farmacie, enz.) en voor Rapid Rapitex (foto) in de zorgsector.

De twee wasserijen worden geïntegreerd in de structuur van St-Joris en alle medewerkers krijgen een plaats in de nieuwe structuur. “We zijn ook heel complementair met beiden, aangezien wij hun uitgebreid linnenpakket volledig in eigen beheer kunnen verwerken,” aldus nog Raf Vanmechelen.

rapid rapitex

St-Joris verwerkt vanaf nu meer dan 200 ton complex wasgoed per week. “Dit geeft een reeks nieuwe mogelijkheden op het vlak van service aan onze klanten. Ook de technologie gaat in de wasserijsector immers met rasse schreden vooruit,” zegt de zaakvoerder.

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.