Overslaan en naar de inhoud gaan

Tachtig reflecterende wildspiegels moeten dieren en automobilisten beschermen

door Jozef Croughs
datum16/11/2022
geenreactie

Afgelopen week werden 80 reflecterende reewildspiegels geplaatst in de Duraslaan, die een gedeelte van het kasteelpark, dat een onderdeel is van een domein van meer dan 100 ha groot ontsluit. Regelmatig wordt er overstekend wild gesignaleerd. Weldra worden er nog bijkomend een aantal in de Herestraat en Gorsem-Dorp geplaatst waardoor het volledig kasteeldomein omsloten wordt.

Wildspiegels zijn vaste of kleine beweegbare reflectors langs de kant van de weg die het licht van koplampen weerkaatst richting de bermen en het struikgewas. De reeën schrikken daarvan en blijven stilstaan tot het terug donker is,” zegt Marc Vossius, bestuurslid en stichter van de grootse WBE Haspengouw. “Het systeem is het best inpasbaar in onze omgeving die hier totaal anders is dan het bosrijke Noord-Limburg. Er zijn in Haspengouw praktisch geen beschermde natuur of wildparken. Hier gaat het vooral om fruit -en akkerbouwbedrijven. Efficiënter en goedkoper lijken mij ‘wildspiegels’ plaatsten. Het is vooral opletten geblazen in de ochtend en na valavond tijdens de maand mei en in deze periode van het jaar”, weet Vossius.    

In het verleden gebeurde wel vaker ongevallen met overstekend wild. “Zo’n verkeersongeval met een ree heeft altijd materiële schade tot gevolg. Bovendien is het een vreselijke ervaring. Soms leeft het dier na een aanrijding nog maar heel vaak is het er erg aan toe. Het belangrijk om een aanrijding altijd bij de politie te melden zodat het dier nog gered kan worden of niet nodeloos moet lijden. Door het plaatsen van de reflectoren neemt de kans op dergelijke ongevallen aanzienlijk af”, besluit waarnemend burgemeester Hilde Vautmans.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.