Overslaan en naar de inhoud gaan
Copyright Antea Group

Copyright Antea Group

Eerste ontwerpen fietsring tonen een groene, veilige en maximaal conflictvrije doorstroming

door Jozef Croughs
datum16/09/2022
geenreactie

Begin dit jaar keurde de gemeenteraad de nieuwe mobiliteitsvisie 2030 goed. Eén van de grote strategische projecten binnen dit kader is de aanleg van een zichtbare, uniforme fietsring rond de binnenstad. De fietsring rond Sint-Truiden zal de mogelijkheid bieden om zich veilig en duurzaam te verplaatsen in en tussen de kerkdorpen, het stadscentrum en de verbindingswegen.

In het voorontwerp staan een aantal principes voorop. Zo krijgt de fietser voorrang op het kruisende verkeer en moet het aantal conflictpunten tot een minimum herleid worden. Verder krijgt de zwakke weggebruiker meer ruimte, zullen voetgangers en fietsers ruimte delen op de vesten en worden de bomenrijen van de vesten zoveel mogelijk doorgetrokken.

“Extra aandacht gaat naar veilige fietsoversteekplaatsen. De fietsring zal daarom als één herkenbare structuur aangelegd worden. Er wordt ook een plateau ter hoogte van elke fietsoversteekplaats voorzien met LED-strips die oplichten. Deze led-strips werken ondersteunend aan de wettelijke signalisatie”, zegt burgemeester Veerle Heeren, bevoegd voor mobiliteit.

Op twee punten in de binnenstad ontbreken de historische vesten, namelijk de Naamsevest en het Europaplein. Hier moet het openbaar domein aangepast worden om het gemotoriseerd verkeer van het niet-gemotoriseerd verkeer zo veel mogelijk te scheiden of op een veilige manier te verweven. Aan de Tichelrijstraat-Nieuwpoort zal de fietsring gescheiden worden van het wegvak en aan doorsteek aan Naamsevest-Europaplein worden verschillende specifieke ontwerpelementen aangebracht die tot een veilige fietsring zullen leiden.

Ten slotte, het Europaplein met de Brustempoort is een historisch stadsdeel van onschatbare waarde en wordt ingericht als pleinzone met respect voor ons erfgoed. Dat betekent dat we een groene ruimte creëren waarbij kunstwerken en de Brustempoort een volwaardige plaats krijgen”, weet schepen van Inrichting publieke ruimte en stadsverfraaiing Jelle Engelbosch.

Zodra de fietsring klaar is zullen er verschillende initiatieven genomen worden om het fietsgebruik te ondersteunen. Ook zal verder ingezet worden op structureel onderhoud. Op diverse plaatsen in de stadkomen fietsparkeerstallingen en een veilige fietsparking en deelfietsen”, besluit schepen van Openbare werken Johan Mas.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.