Overslaan en naar de inhoud gaan

Na 14 jaar is de restauratie van Onze-Lieve-Vrouw kerk eindelijk klaar

Zondag tentoonstelling van nooit getoonde kunstschatten in de kerk
door Jozef Croughs
datum16/05/2018
geenreactie

Zondag 20 mei wordt een van Sint-Truidens mooiste cultureel erfgoed officieel terug in gebruik genomen. Na 14 jaar van ononderbroken restauratiewerken kreeg dit monument in het hartje van de stad een volledige make-over. Vanaf de 60 meter hoge torenspits tot elk detail in de unieke glasramen werd minutieus en met pure vakmanschap gerestaureerd. “Dit is de trots van elke Truienaar,” glundert Jean -Paul Palms, voorzitter van de Kerkfabriek. Ruim 8,5 miljoen hebben de werken gekost waarvan 80 procent aan subsidies en de bijdrage van stad en de kerkfabriek elk voor 10 procent. 

Begin 2000 werd door de stad Sint-Truiden en de Kerkfabriek beslist om het mooiste monument van het cultureel erfgoed in het hart van de Sint-Truiden te restaureren. Vier jaar later nadat de nodige documenten en de subsidies met het Vlaams gewest, de stad en de provincie rond waren konden de werken opstarten. Omdat het een zware financiële investering was, toen begroot op 2,7 miljoen euro werd er in afspraak met Onroerend Erfgoed gekozen voor een uitvoering der werken te spreiden over negen fases.

Bij de eerste fase, de restauratie van de torenspits stond men al voor een verrassing. "De steunbalken in de toren bleken helemaal verrot en de negatieve invloeden van erosie en natuurelementen op de 19eeuwse toren waren erger dan uit de studies was gebleken en moesten vervangen worden. Dat was al genoeg om de eerste fase van de werken al op te splitsen in drie aparte onderdelen wat meteen ook de kosten verdriedubbelde," stelt Palms. Na de toren werden de drie volgende fases , de daken, de muren en de steunberen vlot en zonder problemen achter elkaar afgewerkt. Tijdens vijfde fase waren de plannen om de ganse linkerbeuk te onderkelderen met de bedoeling er een een expositieruimte te maken om er de kerkschatten tentoon te stellen. In overleg met Cultureel Erfgoed wrd beslist van die plannen afgezien omdat men van oordeel was dat er in Sint-Truiden genoeg kerkelijke ruimtes waren en er geen nood meer aan nog bijkomende. “Wij hebben enkel een nieuwe bevloering aangelegd wat ons heel wat financiële middelen heeft bespaart," weet Palms. De besparing was geen overbodige luxe bleek later toen er een verplicht historisch onderzoek moest worden uitgevoerd van de glasramen. "De specialiste ter zake bracht een uitgebreide studie van de herkomst van het glas, het maken en de kwaliteit en de methodes hoe de glasramen konden gerestaureerd worden. Elk stukje glas is nadien uitgenomen, omkaderd door messing en een voorzetglas om het dan terug te plaatsen. Tijdens deze werken bleek dat de glasramen ruim duizend kleine barsten vertoonden die door de restaurateurs vakkundig en technisch hersteld werden," aldus de voorzitter.

Binnenwerk

Alle heiligenbeelden inclusief de altaren zijn verguld of kregen een nieuwe verfbeurt en een dubbele beveiliging tegen diefstal. Maar het meest spectaculaire was de laatste fase de muurschilderingen. "Na het wegwerken van de vochtplaatsen zijn de specialisten begonnen met de muurschilderingen. Het begon met het verwijderen van de oude vernislagen. Tot iedereens verbazing doken daar beelden op van heiligen van wie niemand wist dat ze er op stonden. Nu prijkt er links een prachtig beeld van het laatste avondmaal en rechts boven de zijaltaren een prachtig beeld met een groene omgeving met onkruid en en prachtig bloemenpalet," besluit een uiterst tevreden voorzitter die gedurende al die jaren plichtsgetrouw de werken opvolgde.   

Kunstschatten

Pinksterzondag 20 mei om 11 uur luistert het Gregoriuskoor de grote viering op tijdens de  eredienst als de kerk officieel opnieuw in gebruik wordt genomen. Naast de eredienst zullen uitzonderlijk en eenmalig gedurende de eredienst talrijke kunstschatten in de kerk tentoongesteld worden. De gewaden die de priesters zullen dragen zijn 500 jaar oud , de lieve vrouw in puur zilver is uit de 17de eeuw en nog maar enkel van de vele unieke kunstschatten die nog nooit tentoongesteld werden.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.