Overslaan en naar de inhoud gaan
Pastoor Frans Ciuypers legt samen met het vieringcomité de laatste hand aan de koorafwerking.

Pastoor Frans Ciuypers legt samen met het vieringcomité de laatste hand aan de koorafwerking.

Engelmanshoven viert 100-jarig jubileum van parochiekerk.

Uit het Haspengouwsnieuws archief - juni 2007
door Jozef Croughs
datum06/05/2022
geenreactie

Precies een eeuw geleden op 6 juni 2007 droeg pastoor Jozef Gelaudemus de eerste eredienst op in zijn nieuwe parochiekerk Sint-Jan Baptist. Daarmee haalde de pastoor die van 1899 tot 1914 zijn geloofsgemeenschap leidde een huzarenstuk uit. De inplantingplaats vlak naast de Steenweg op Luik was niet naar de zin van het bisdom Luik. Maar de inwoners van de Sint-Jan Bapist parochie, met de pastoor op kop, gaven geen duimbreed toe en dreven hun wil door. Hun kerk werd gebouwd op de heuveltop van Engelmanshoven.                                                                          

Het voornemen voor de bouw van een nieuwe kerk was groot nieuws net voor de eeuwwisseling in het rustige Haspengouwse dorp. Acht jaar van onderhandelen en geld inzamelen gingen vooraf aan de begroting en goedkeuring voor de nieuwbouw.Omdat de bouwplaats niet in de dorpskom lag, maar afgelegen op een heuvel naast de drukke verbindingsas met Luik (N3), zorgde voor wrevel bij het Bisdom Luik. In 1906 werd door de kerkfabriek eindelijk het licht op groen gezet. Voor net geen 70.000 oude Belgische franken zou de gerenommeerde aannemer Frans Claes uit Sint-Truiden volgens de plannen van het architectenduo Martens en Lenertz een nieuwe kerk en bijhorende pastorie bouwen. Dankzij de doorgedreven inzet van de toenmalige dorpspastoor Jozef Gelaudemus werden met giften, stoelengeld en persoonlijke inbreng de nodige fondsen ingezameld. “Op 30 september 1907 was het zover, het was enkel nog wachten op de tram van 9.53 uur met de genodigden aan boord, om de klokken te luiden en de inzegening van het gebouw door de deken van Sint-Truiden in te leiden", weet historicus Marcel Thijssen. Na voltooiing van de huidige kerk kreeg pastoor Gelaudemus in 1908 de toelating om de oude parochiekerk af te breken. Door wie en wanneer het precies gebeurde is niet opgetekend, wel weet men dat de oude toren in 1914 net voor  WOI werd gesloopt.

Kerken

Pastoor Frans Cuypers, sinds 2001 parochieherder, is de tiende pastoor in rij die Gelaudemus opvolgde. Hij werd door het bisdom aangesteld voor de federatie Brustem –Gelmen. Sinds de inzegening van de kerk, nu 100 jaar geleden is er heel wat veranderd. Engelmanshoven behoort tot de federatie Brustem- Gelmen, dat zes kerkdorpen telt met evenveel gebedsplaatsen, maar met slechts één pastoor. “In elke kerk worden om beurt nog misvieringen gedaan. Soms voor volle kerken maar vaak ook voor slechts een paar aanwezige zielen," weet pastoor Cuypers. Hij pleit daarom voor een beperking van de gebedsplaatsen met op termijn de sluiting van een aantal kerken. De gebouwen zouden kunnen aangewend worden voor andere culturele evenementen.

De feestviering start zondag 24 juni 2007 om 10 uur met een eucharistieviering voorgegaan door bisschop Mgr. Patrick Hoogmartens. Aansluitend is een fototentoonstelling 100 jaar kerk en dorpsleven in Engelmanshoven en een rondleiding in de kerk.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.