Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkeershinder tijdens aanleg turborotonde Stayen

door Jozef Croughs
datum01/05/2022
geenreactie

De werken aan de turborotonde Stayen zijn gestart. Wie kan probeert best de rotonde de komende maanden te vermijden. De verkeerssituatie is gewijzigd, en tijdelijke wordt de werfweg onderaan de rotonde, aan de kant van de Aldi, in gebruik genomen. Zo kan het verkeer de komende maanden in de twee richtingen tijdens de werken aan de rotonde passeren. De Tiensesteenweg richting het centrum zal later dan aansluiten op de werfweg. Zo ontstaat er tijdelijk een drietaks kruispunt.

De op -en afslag naar de Zoutleeuwsesteenweg is tot eind juni onderbroken. Verkeer van en naar Zoutleeuw volgt een omleiding via Wilderen. Voor fietsers geldt er een veilig alternatief rond de werfzone, via de fietsknooppunten langs de Volmolenweg en Truierweg.

Het verkeer tussen Tienen en Sint-Truiden-centrum verloopt via het tijdelijke drietaks kruispunt. Ook verkeer van Luik kan via dat kruispunt het centrum bereiken. Het verkeer staduitwaarts richting Luik en Gingelom wordt via de omleiding van de Montenakenweg (BFV) naar de N3 geleid om het tijdelijke kruispunt aan Stayen te ontlasten. In de eerste fase wordt de rotonde zo goed als volledig aangelegd. Eind juni zou het verkeer al deels over de turborotonde kunnen rijden. Tot aan het bouwverlof begin juli wordt gewerkt aan de Tiensesteenweg richting het centrum. Daarna gaat de turborotonde open, uitgezonderd de bypass voor doorgaand verkeer van Tienen naar Luik.

Onteigening

Na moeizame onteigeningen kwam er eindelijk schot in de zaak voor de aanleg van de rotonde van Stayen. In augustus 2014 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst voor het AWV-project “Aanpassing N3-rotonde Stayen” goed. Een eerste bedrag van 350.000 euro werd vrijgemaakt voor een studie. Nu acht jaar later zijn de werken gestart. De rotonde wordt omgevormd tot een turbo-rotonde waarbij de bestuurder vooraf dient te kiezen welke richting hij wenst te volgen. Daarnaast wordt de zuidelijke tak Brussel – Luik uitgerust met een bypass. In functie van het aanbieden van een vlotte en veilige fietsverbindingen verdwijnen de bestaande fietspaden en worden er beveiligde fietsoversteken voorzien. Bij de heraanleg worden ook de noodzakelijke nutswerkzaamheden en werken aan de riolering uitgevoerd in samenwerking met Fluvius. De totale uitgave voor deze opdracht wordt, inclusief btw geraamd op 2.556.409,24 euro.

 

 

   

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.