Overslaan en naar de inhoud gaan

“Personeelstekort 101-centrale brengt veiligheid Limburgers in gevaar”

Vakbond trekt aan de alarmbel
door Jozef Croughs
datum11/05/2018
geenreactie

De Limburgse 101-centrale loopt in het honderd. De dienst waar alle oproepen voor de politie binnenlopen, kampt met een nijpend personeelstekort. “Er zijn 22 burgerpersoneelsleden toegewezen voor de 101-centrale in Limburg. Door een pensioneringsgolf en ziektes zijn er nu nog maar 11 werknemers en vervanging blijft uit. Voorlopig houdt de politie de situatie recht, maar met de vakantieperiode in het vooruitzicht zal het moeilijk zijn om de dienst 101 nog voldoende te bemannen. De veiligheid van de Limburgers komt in gevaar”, is  Jean-Pierre Claes van politievakbond NSPV duidelijk.

Dagelijks lopen er bij de 101-centrale langs de Luikersteenweg in Hasselt gemiddeld zo’n 700 telefoontjes uit alle hoeken van onze provincie binnen. “De mensen die de telefoons aannemen, de zogenaamde calltakers, zijn burgerpersoneel. In de meldkamer is ook politie aanwezig die de dispatching verzorgt of ploegen stuurt naar ongevallen, vechtpartijen en andere tussenkomsten. Het probleem is nu dat er de afgelopen twee jaar zeven calltakers met pensioen zijn gegaan. Daarnaast zijn nog eens twee personeelsleden vertrokken die het niet zagen zitten om posten van 12 uur te kloppen. Momenteel tellen wij ook nog eens twee langdurig zieken en binnenkort is er nog een operatie gepland voor een derde persoon. Dan zitten we zelfs nog maar aan tien en er is nog iemand met een medische vrijstelling voor nachtwerk. Twee extra krachten zijn beloofd, maar dat is pas voor de komende maanden. Het is niet te doen. Die groep is niet meer in staat om dat voor hun rekening te nemen. Laat staan dat ze oproepen binnen de tien seconden ze kunnen beantwoorden. De wachttijden lopen nu al op. Bovendien vergroot de verhoogde werkdruk ook nog eens het aantal ziektegevallen”, zucht Claes.

Kerntaak

Om de leemte op te vullen, springen de dispatchers of politiemensen bij. “Maar dat is niet onze kerntaak.” Het zorgt voor extra werklast waardoor we steeds minder extra dienstverlening naar de ploegen, politiezones en bevolking kunnen leveren. Woensdagnacht was er zelfs niemand van de burgers aanwezig en moesten dus drie agenten bijspringen. Ook mogen wij maar 60 nachten of maximaal 480 nachturen per jaar doen. Op een bepaald moment stopt dat. De bevolking blijft in de koude staan. Vooral de nachtdiensten en spitsuren tussen 16.00 en 19.00 uur zijn een ramp met soms tot acht bellers die in de wachtrij staan”, weet Claes.

Staking

De oorzaak is zoals zo vaak: geld. “Al diverse keren is het probleem aangekaart bij syndicale overleggen. Mijn baas verwijst dan weer naar Brussel. Trouwens, dit is geen Limburgs probleem. Ook de andere centrales kampen ermee. Minister van binnenlandse zaken Jan Jambon heeft nu 30 nieuwe werkkrachten voor heel België beloofd. Een druppel op een hete plaat. Limburg alleen al heeft er tien nodig. Goed om weten is dat binnenlandse zaken zich baseert op cijfers van 2015. Toen was er in Limburg nog niet eens een probleem. De overheid laat alles op zijn beloop. Het mag allemaal niets kosten. Een geluk is dat er in Limburg nog voldoende politiemensen zijn om bij te springen, maar dit gaat zich wreken. Zeker met de vakantieperiode in het vooruitzicht komt de veiligheid van de Limburgers in gevaar. Het NSPV overweegt een staking zodat we het personeelstekort voor eens en altijd kunnen oplossen”, besluit Claes.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.