Overslaan en naar de inhoud gaan

Gloednieuw verlichtingsproject toont contouren middeleeuwse Klerkenkapel op Groenmarkt

door Jozef Croughs
datum12/11/2021
geenreactie

Bij de heraanleg van de Groenmarkt in Sint-Truiden werden archeologische opgravingen uitgevoerd. Niet alleen duizenden skeletten van de middeleeuwse begraafplaats kwamen aan het licht. Ook de funderingen van de 13e eeuwse Klerkenkapel werden blootgelegd. De contouren van deze historische kapel zijn vanaf nu elke avond zichtbaar via een metalen strip die wordt verlicht vanop de Onze Lieve Vrouwekerk.

Visualisering met licht

“Omdat de funderingen van de kapel bij de heraanleg van de Groenmarkt niet ter plaatse konden worden bewaard, werd ervoor gekozen om de contouren te visualiseren met een metalen strip. Deze visualisering zal vanaf nu ook ’s avonds zichtbaar zijn via een gloednieuwe lichtbundel vanop de O.L.Vrouwekerk. Een infobord op de Groenmarkt geeft geïnteresseerden meer uitleg over de geschiedenis van de kapel”, licht schepen van onroerend erfgoed Jelle Engelbosch toe.

De Klerkenkapel werd in 1286 gebouwd voor het Priesterbroederschap, op de plaats genaamd Drinckelinck tussen de toren van de O.L.Vrouwekerk en het stadhuis en speelde ook een rol in het bestuur van de stad.

In mei 1775 werd middeleeuwse kapel gesloopt en vervangen door een nieuwbouw. In 1821 werd de kapel door de stad aangekocht en een jaar later gesloopt. Omwille van de prominente rol die de kapel speelde in de geschiedenis van de stad, vonden we het belangrijk dat het gebouw toch visueel aanwezig bleef op haar originele locatie. Een gedeelte van de restanten wordt, net zoals de archeologische vondsten van het middeleeuwse kerkhof, bewaard in ons onroerenderfgoeddepot GAZO”, besluit schepen Jelle Engelbosch.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.