Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw onderkomen voor de kippen van kunstenaar Koen Vanmechelen

door Jozef Croughs
datum26/05/2021
geenreactie

Sinds 2005 staat in Sint-Truiden, op de fundering van de in 1976 afgebrande abdijkerk een uniek levend kunstwerk. Al meer dan 15 jaar leggen en broeden er de kippen van Koen Vanmechelen en zorgen voor een continuïteit voor de verdere ontwikkeling van het kruisingsproject. Het verblijf van de kippen is na al die jaren toe aan een renovatie. Vanmechelen ontwierp dan ook een nieuwe installatie waarin de volière ingeruild wordt voor twee aparte kippenhokken.

“Ik was en ben nog steeds zeer vereerd, en dan moet ik terug naar 2005 toen ik als dank en respect voor mijn ereburgerschap van de stad Sint-Truiden mijn allereerste levend kunstwerk, Cosmopolitan Chicken Project, aan de stad schonk. Dat kunstwerk groeide uit tot een wereldproject. Ik voelde het toen al aan dat het iets groots ging worden. Trouwens het is nog steeds het enige levend kunstwerk in openbare ruimte op de wereld,” zegt Koen.

Met de inzet van de leerlingen van de houtafdeling van Hasp-O-Centrum (Technicum) krijgt het kunstwerk een nieuwe dimensie omdat het hele werk een volledige transformatie heeft ondergaan. Het is gebaseerd op een grote installatie ‘It’s About Time’ die Koen in 2018 in Finland gemaakt heeft voor het Serlachius museum. “De sfeer die het kerkveld uitstraalt is het unieke situatie omdat die plaats een hele symboliek heeft. Waar in het tijdperk van de standenmaatschappij enkel de geestelijken en clericus het kerkveld mochten betreden en de gewone mensen via de kapel naar binnen mochten daar staat het kunstwerk. Mijn levend kippenkunstwerk heeft ook die symbolische waarde waar globaal en lokaal bij elkaar komen. De kosmopolitische kip kruist nu over de hele wereld met een kip op het veld, de basis van het hele project. Dit werk staat op een unieke plek waar geschiedenis is geschreven en dat daar deze kippen mogen loslopen, er is geen grotere symbolische waarde,” besluit Vanmechelen.  De leerkrachten Jo Neubauer en Geert Borremans zijn alvast opgetogen: “De leerlingen zijn zeer enthousiast om aan dit kunstproject mee te werken. Zo enthousiast zelfs dat ze ook tijdens de pauzes in de school blijven doorwerken.”

Uit het archief  - 14 juni 2006

Mechelse Fighter en Braziliaanse Auracana kippen in levend kunstproject

Gisteren heeft kunstenaar en ereburger Koen Vanmechelen samen met een aantal leerlingen van de KCST de kippen in het levend kunstwerk op het kerkveld van het seminarie gewisseld. De kippen die vorig jaar in de kooi geplaatst werden, de Mechelse Louisiana hennen en de Thaise Fighter, hebben dankzij de goede zorgen van de leerlingen van de KCST, voor wie het een educatief project is, en Toerisme Sint-Truiden een nieuwe generatie opgeleverd. De geboorte van twee zogenaamde Mechelse Fighters was een unicum omdat het de eerste keer was dat dit kunstwerk in een openbare ruimte een nieuwe generatie voortbracht. Vanmechelen haalde de Mechelse Louisiana en de Thaise Fighter nu uit de kooi. In de plaats werd gisteren een jonge Mechelse Fighter samen met zes Braziliaanse Auracana kippen in de ren gezet. De kruising met de Mechelse Fighter zal dan hopelijk binnenkort voor een negende generatie van dit in alle opzichten grensoverschrijdende 'Cosmopolitan Chicken'-project  zorgen. Koen Vanmechelen kan op de internen van het KCST rekenen voor de verzorging van de kippen.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.