Overslaan en naar de inhoud gaan

Een greep uit ons archief

Boze bewoners Kerkom sturen brief naar Minister Stevaert

De bewoners van de Naamsesteenweg (N80) te Kerkom bij Sint-Truiden namen hun levensgevaarlijke leefomstandigheden niet meer en schreven een brief aan Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare werken Steve Stevaert. Daarin kaartte zij de onveilige verkeerssituaties aan waarin zij zich dadelijks moesten bewegen. Tussen Bevingen en Gingelom, op de drukste verbindingsweg naar de E40 ontbreekt elke voorziening die de veiligheid van de zwakke weggebruikers moet garanderen.   

De noodkreet van de bewoners uit Kerkom bij Sint-Truiden gaf nog maar eens aan hoe groot de nood is aan een nieuwe ontsluitingweg richting E40. De overdrukke gewestweg N80 is meer dan overbelast en is daarbij levensgevaarlijk voor zwakke weggebruikers. Tussen Bevingen en de grens met Gingelom over een afstand van 4,5km is voor de zwakke weggebruiker aan beide zijden van de rijweg amper een 35 cm brede strook gereserveerd die enkel afgeboord is met een doorlopende witte lijn. De toeristische aantrekkingskracht van de typische Haspengouwse streek en de artisanale brouwerij in Kerkom lokken argeloze fietstoeristen die dan zonder het te weten in zeer gevaarlijke verkeersomstandigheden verzeild geraken. 

Spitsuur

“De overgrote meerderheid van de bewoners langs de Naamsesteenweg zijn 65-plussers,” weet buurtbewoonster Maria Roosen. “De verkeerssituatie is voor ons zo gevaarlijk dat het bijna onmogelijk is geworden om met de fiets op straat te komen om van de spitsuren nog maar te zwijgen.” Het openbaar vervoer biedt volgens haar ook al geen oplossing. “Sinds de wegroute van de bus veranderde moeten wij ruim 25 minuten stappen voor wij de eerste bushalte bereiken. Het doorrazende verkeer dwingt ons op weg naar de bushalte om door het bermgras te stappen. Bij droog weer lukt het nog maar bij regenweer hou je er gegarandeerd natte voeten aan over. Maar wij hebben geen keuze, doe je het niet dan wordt je van de weggereden, » aldus Maria Roosen.

Vlaams Gewest

Volgens SP.a fractieleider en raadslid Filip Moers zal de gevaarlijke gewestweg tussen Sint-Truiden en Gingelom in 2005 volledig heraangelegd worden door Wegen en Verkeer Limburg. Maar zo lang moet er volgens hem niet gewacht worden, het stadsbestuur kan nu al aan de slag. “Het Vlaams gewest betaalt trouwens bijna alle kosten terug als de gemeente de werken zelf uitvoeren, waarom zouden we dan nog moeten wachten,” stelt Moers. Naast aanleg van fietspaden beschikken de gemeenten ook over de mogelijkheid om onmiddellijk te starten met het veiliger maken van de schoolomgevingen indien deze langs of in de buurt van een gewestweg liggen. Voor Sint-Truiden komen daarvoor de scholen van Engelmanshoven, Aalst en de Tuinbouwschool in aanmerking. Moers zal bij het stadsbestuur er erop aandringen om zo snel mogelijk met de werken aan te vangen.

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.