Overslaan en naar de inhoud gaan

PC Fruit start met mousserende wijnen

door Jozef Croughs
datum24/08/2020
geenreactie

In het Proefcentrum voor Fruitteelt (PC Fruit) werd vrijdag gestart met de pluk van de wijndruiven van het ras Solaris. Dit is al de vierde oogst van het Kennis- en Onderzoekscentrum Wijnbouw bij PC Fruit, dat zich vanaf nu ook meer op mousserende wijnen gaat richten.

“Vanaf september start het onderzoek naar de sparkling wines om zo uiteindelijk tot een duurzame en biologische mousserende wijn te komen”. De start van de druivenpluk is een belangrijk moment voor de Limburgse wijnbouwers. Voor de oogst van onder andere rassen als Chardonnay en Pinot Noir is het nog enkele weken te vroeg, maar vrijdag werd al wel gestart met de pluk van de wijndruiven van ras Solaris. Dat is het eerste druivenras dat plukrijp is en levert vroeg in het seizoen hoge suikergehaltes.

In de lift

Dat de teelt van wijndruiven in Limburg en de rest van Vlaanderen in de lift zit, blijkt duidelijk uit de cijfers. In Vlaanderen werd er in 2019 meer dan 700.000 liter wijn geproduceerd, een stijging van meer dan 40 procent ten opzichte van het jaar 2016 en goed voor een totaal areaal van 263 hectare. Vandaag zijn er in Limburg 27 professionele wijnbouwers, maar het aantal semi-professionele telers en hobbyisten ligt veel hoger. “Vlaanderen kent door de klimaatsverandering meer en meer het geschikte klimaat voor wijnbouw”, zegt Inge Moors, gedeputeerde en voorzitter van PC Fruit. “Om onze telers verder te professionaliseren, is er een grote behoefte aan betrouwbare kennis, specifiek voor de eigen regio en het klimaat.” Het Kenniscentrum van PC Fruit in Sint-Truiden slaagt er dan ook in om belangrijke projecten op te zetten om de Vlaamse en Limburgse wijnbouwers te helpen bij die professionalisering en om nieuwe opportuniteiten te ontdekken.

Sparkling wines

Daarbij gaat het Kenniscentrum zich nu ook meer op mousserende wijnen richten. “Vanaf september start het onderzoek naar de sparkling wines in de teelt van schimmelresistente variëteiten. Zo willen we uiteindelijk tot een duurzame en biologische mousserende wijn komen”, bevestigt Dany Bylemans, directeur van PC Fruit. Die wijnen werden gedoopt tot 'SPiwi', een samentrekking van het woord sparkling en de 'piwi'-druifvariëteiten.

Met deze variëteiten wenst men het aantal bestrijdingsmiddelen in de wijnbouw te verminderen en zo biologisch te telen. “Maar er is nog maar weinig gekend over de vinificatie (de wijnbereiding) van deze rassen en meer specifiek over de productie en de appreciatie van een kwaliteitsvolle schuimwijn”, aldus Bylemans.

Om tot een duurzame mousserende wijn te komen, worden in het kenniscentrum verschillende resistente variëteiten getest en wordt er een aangepast biologisch bestrijdingsschema gebruikt. Ook alternatieven voor zwavel en koper en gewasbeschermingsmiddelen in de biologische teelt worden onderzocht. Vervolgens wordt er gekeken naar de vinificatie, aangepast aan de geselecteerde variëteiten en eveneens zonder chemische toevoegingen. Tot slot worden de voorkeuren van de consument onderzocht via een uitgebreide consumentenenquête.

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.