Overslaan en naar de inhoud gaan

Vzw De Ploeg is verhuisd naar eigen bedrijfsgebouw in Schurhoven

Vzw De Ploeg bekijkt maatwerk in woon-zorgcentra
door Jozef Croughs
datum12/07/2020
geenreactie

Vzw De Ploeg startte in 1999 als kleine organisatie met 5 medewerkers en één begeleider en is na 20 jaar uitgegroeid tot een bedrijf met een 60-tal werknemers. Tot 2019 was het een sociale werkplaats maar vanaf dan werd het een volwaardig maatwerkbedrijf. Recent verhuisden ze van hun huurlocatie aan de Montenakenweg naar Schurhoven 125 en namen hun intrek in het vroegere pand van een sanitair handel. Het gebouw werd met eigen middelen aangekocht en bijna alle activiteiten en opdrachten worden vandaar uit aangestuurd.
 

Een deel van het gebouw is ingericht als een starterslocatie met vergaderruimtes en voor organisaties die mensen in een traject zetten naar een betaalde tewerkstelling. Op dit moment zijn vzw Job-art en vzw Emino er al gehuisvest en is er nog ruimte voor enkele organisaties die gebruik willen maken van deze faciliteiten. Verder is er het magazijn en een ruime parkeerplaats voor het eigen voertuigenpark. 

“De doelstelling van vzw De Ploeg is mensen tewerkstellen die moeilijk in het regulier arbeidscircuit terecht kunnen,” zegt directeur Steven Vandebroek. “Het zijn mensen die kort geschoold zijn, vaak met heel wat hindernissen op hun levenspad. Hun tewerkstelling in De Ploeg betekent veel voor hen: ze tellen mee in de samenleving en voeren taken uit ten dienste van de lokale gemeenschap zoals groenonderhoud, schoonmaak, zwerfvuilopruiming.  Daarnaast staan we in voor het groenonderhoud van verschillende bedrijven en organisaties in Haspengouw, en doen we productieactiviteiten bij bedrijven via een enclavewerking. Als partner in het ESF-project Tea for Two, zoeken we mee naar mogelijkheden om tewerkstelling vanuit de sociale economie te realiseren in de ouderenzorg. Onze ervaringen in logistieke ondersteuning binnen woonzorgcentra zijn zeer positief. We willen de samenwerking met woonzorgcentra dan ook graag uitbreiden om bijkomende hulp te bieden. Het is maar al te duidelijk dat deze sector nu bijkomende handen kan gebruiken,” weet Vandebroek.

34 procent van de doelgroep-medewerkers hebben een ziektestatuut en werken deeltijds met goedkeuring van de mutualiteit. In De Ploeg krijgen deze mensen die geen voltijdse baan aankunnen omwille van ziekte toch de kans op aangepast werk. “Indien wij zoals de Vlaamse regering wil de werkzaamheidsgraad naar 80 procent brengen, dan zullen we als samenleving volop moeten inzetten op het aanbieden van werk op maat. Voor De Ploeg is deze doelstelling een van de prioriteiten waar we binnen onze vzw in ieder geval blijvend aan zullen werken,”besluit Vandebroek.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.