Overslaan en naar de inhoud gaan

Hogere belasting op verkrotting, ook voor monumenten

Stad gaat strenger optreden tegen eigenaars van verwaarloosde gebouwen
door Jozef Croughs
datum18/06/2020
geenreactie

De stad schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen verwaarloosde panden en verstrengt het belastingreglement. Tot op heden was het reglement te omslachtig met een puntensysteem en behalve private woningen konden geen anderen gebouwen worden beboet. Het nieuwe reglement impliceert dat nu ook handelsgebouwen en beschermde gebouwen in aanmerking komen.

Enkele in het oog springende gebouwen die de dans tot vandaag ontsprongen zijn de oude wasserij Al Press, het oud huis Stas en het Kasteel van Terbiest met bijhorende kapel. Dat resulteert dat er vandaag slechts 9 privéwoningen op het register van verwaarloosde gebouwen staan.  “We vervangen het puntensysteem door een visuele beoordeling van de buitengevel. Zichtbare tekenen van ernstig verval zijn voldoende om opgenomen te worden,” zegt Schepen van Gebouwen Jelle Engelbosch (N-VA). Specifiek gaat het dan over loskomende delen van dak of gevel, zaken die de water- of winddichtheid aantasten zoals glasbreuk of kapotte dakpannen of stabiliteitsproblemen. Nieuw in het reglement is dat voortaan ook handelspanden en beschermde gebouwen opgenomen worden in het verwaarlozingsregister.  Gewone, onvrijwillige leegstand zonder ernstige verloedering, die blijven in het nieuwe reglement genieten van een vrijstelling.

Heffingen

De heffing bedraagt 2000 euro in het eerste jaar en wordt elk jaar met 1.000 euro verhoogd, al hoopt Engelbosch zo weinig mogelijk geld te innen. “De belasting moet vooral een aansporing zijn voor eigenaars om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun pand in orde te zetten. Wie trouwens kan aantonen dat hij de nodige stappen zet om het gebouw te renoveren kan rekenen op verschillende vrijstellingen. Ook voor overmacht of enkele specifieke situaties zoals een verhuis naar een rusthuis zijn tijdelijke vrijstellingen voorzien.”

Dubbele heffing voor monumenten

Voor panden met bijzondere erfgoedwaarden zoals monumenten of gebouwen die in een beschermd stads- of dorpszicht liggen wordt de lat een stuk hoger gelegd en geldt een dubbele heffing. De stad maakt deze legislatuur immers prioriteit van het erfgoed op het grondgebied.  “Wie een monument bezit, heeft een stukje collectief goed in privébezit en moet daar extra zorg voor dragen.  Als stad geven we hierin voortaan ook het goede voorbeeld.  We maken volop werk van herbestemmingen en de renovatieprojecten krijgen concreter vorm,” besluit Engelbosch.

Erfgoedwaarden

Het kasteel Terbiest en de Sint-Joris Kapel zijn er erg aan toe. Sinds de sluiting van de hotelschool van het Go! Gemeenschapsonderwijs, eigenaar van het domein en kasteel ligt dat er verkommert bij. De 600 jaar oude kapel, die eveneens tot het patrimonium van het domein behoort is herschapen in een ruïne. In 2016 waren er door het Go! Onderwijs, plannen om er een woonzone met 500 woningen te realiseren maar dat werd afgewezen omdat het een zone voor gemeenschapsvoorzieningen is. De site Terbiest biedt ruimtelijk heel wat mogelijkheden, met een beschermd dorpsgezicht (het kasteel), een park met vijver en een kapel. Deze laatse kwam in 2017 nog in de actualiteit toen een dakloze het pand kraakte en zijn intrek nam in de 17deeeuwse monumentale graftombe van de schenker Monsieur Joseph-Chrétien Vanham en het tot zijn leefruimte ingerichte. “De aankoop van de hele site door de stad zelf is niet aan de orde maar wij willen er wel voor zorgen dat de ruimtelijke ontwikkeling in relatie met de woonbuurt optimaal kan worden ingevuld,” liet burgemeester Veerle Heeren in 2018 al optekenen.

Een aanslepende kankervlek in de Stapelstraat is de oude wasserij Al Press aan de ingang van de winkelstraat. De verloedering van het gebouw sleept daar al 25 jaar aan. In de Breendonkstraat ontsnapt de oude architectenwoning Stas al sinds 2015 aan een boete. De woning dateert van 1935 en is een van de geviseerde in de lijst van verwaarloosde woningen. Tot 2014 was er een architectenbureau in gehuisvest waardoor het een statuut van handelshuis heeft. In het voorjaar van 2018 gaf de huidige eigenaar aan dat er gestart werd met de renovatie van de Art-Deco gevel om die de oorspronkelijke staat te herstellen om zo de zware sancties te voorkomen. In het nieuw belastingreglement kunnen de eigenaars van de gebouwen nu wel beboet worden.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.