Overslaan en naar de inhoud gaan

Nachtvorst bezorgt fruitboeren slapeloze nachten

door Jozef Croughs
datum31/03/2020
geenreactie

De fruittelers hebben maandagnacht weer te kampen gehad met een stevige nachtvorst met temperatuurdalingen tot -5. Het verschil met vorige week is dat de vorst later in nacht omstreeks 4 uur is opgetreden. Ondanks dat is er meer schade omdat de temperatuur dieper ging dan voorspeld. Maar ook omdat de lucht veel droger was en de wind steviger waardoor de warmte die door de vuurpotten gegenereerd wordt met de wind mee afdreef. Ook de beregening heeft niet een beoogd resultaat opgeleverd. Ook hier was de noodmaatregel niet voldoende.

“Er zijn grote verschillen tussen percelen en de totale schade zal ook afhangen van de komende nachten. Je kan het zo stellen dat vandaag de helft van de bloesems bevroren zijn waardoor er al zeker vorstschade is. Op sommige percelen zijn er te veel bloesems op een boom waardoor er een percentage kan en mag wegvallen. Alles zal nu afhangen van de volgende nachten. Vanaf nu gaat het voor een groot aantal van deze percelen over de laatste 50 procent. Voor de percelen met de hogere bloesemschade, zal deze ook te merken zijn bij de oogsten.,” besluit Dany Bylemans, algemeen directeur van het Proefcentrum voor Fruitteelt.  

Teler Theo Billen uit Ordingen is zwaar getroffen door de vorstschade. Volgens Billen zijn de gevolgen van de nachtvorst dit jaar niet in te schatten. Er was al nachtvorst voor de bloei en nu ook tijdens. Het is voor iedereen koffiedikkijken en een groot vraagteken hoe het verder zal evalueren en wat de resultaten na de bloei zullen zijn. “Ongeveer 90 procent van ons perenareaal hier in Brustem is bevroren. Wat Durondeau betreft zijn wij nu al zeker dat het een rampjaar wordt. Bij conference hoop ik dat de behandeling met gibberelline (plantenhormonen), dat is een natuurlijke stof die ze de ‘pil’ noemen. Door die stof ‘denkt’ de boom dat zijn fruit nog pitten heeft, maar de vruchten zijn pitloos. Helaas lukt het enkel bij conference en niet bij doyenné of bij williams,” zegt Billen.

Appelen

Ook voor de appelteelt zet het nieuwe seizoen zich niet rooskleurig in. “Wij zitten sowieso in een beurtjaar. Het afgelopen seizoen was een enorme oogst. Zeker de diploïde, de roodkeurige vruchten als Jonagold en afgeleide rassen.  De vruchten hebben ook te lang op de bomen gehangen waardoor de bomen uitgeput waren. Daarboven op komt nu vorstschade waarbij 50 tot 60 procent te lijden had onder de nachtvorst,” aldus nog Billen.

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.