Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadsbestuur start procedure op tegen 'loslippige sp.a-raadsleden

Terecht dat de gouverneur stelt dat hij in dit dossier niet kan optreden
door Jozef Croughs
datum28/02/2020
geenreactie

Raadsleden Gert Stas en Filip Moers van oppositiepartij sp.a hebben een procedure aan hun been. Ze maakten een lijst van stadspatrimonium bekend met de bedragen van enkele gebouwen. “Daarmee schenden ze de geheimhoudingsplicht”, zegt eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA). “Dit is een pure schending van de geheimhoudingsplicht. Probeer maar eens te onderhandelen als de geïnteresseerde koper de cijfers in handen heeft”

Voor schepen Engelbosch is de maat vol: “Dit is een pure schending van de geheimhoudingsplicht. Gemeenteraadsleden die inzage hebben in alle documenten van de stad, hebben een geheimhoudingsplicht over lopende dossiers. Enkel om wat media-aandacht gooit sp.a alle cijfers over onze stadseigendommen op straat. Ze doen daarmee een ongelooflijk cadeau aan speculanten en potentiële kopers. Probeer maar eens te onderhandelen als de geïnteresseerde koper de cijfers in handen heeft. We tolereren dit niet en als stadsbestuur hebben we dan ook de opdracht gegeven aan onze raadsman om de nodige stappen te ondernemen.”

Stadskantoor

Het conflict met de oppositie sleept al aan sinds de voorstelling van het meerjarenplan in januari. Toen bleek dat voor een nieuw stadskantoor op de aangekochte Minderbroedersite 14 miljoen euro gezocht moest worden. Dat geld zou gehaald worden uit de verkoop van stadspatrimonium. Ondanks herhaaldelijk aandringen van de sp.a-oppositie kon of wilde de stad geen lijst met de te verkopen gebouwen en gronden bezorgen.

Filip Moers: “Daarop hebben we een klacht ingediend bij de gouverneur en bij Binnenlands Bestuur. Het stadsbestuur bezorgde de lijst daarop aan de gouverneur. En omdat de in- en uitgaande post onder de openbaarheid van bestuur valt, kon ik deze communicatie alsnog inkijken en dus ook de lijst bemachtigen.” Gert Stas is zeer bezorgd over de inhoud van de lijst: “Het valt me op dat er vier kerken zouden worden verkocht: Gelinden, Engelmanshoven, Kerkom en Gorsem. Verder gaat het om gebouwen van het OCMW, volkstuintjes en pastorijen. Conclusie: de stad had die Minderbroedersite nooit mogen aankopen. We vrezen bovendien dat er veel verkocht gaat worden, juist daar waar het sociale leven bruisend is.” De raadsleden zijn verder de mening toegedaan “dat het potje gedekt moet blijven zolang er geen eensgezindheid is binnen de meerderheid”.

Financiële risico's

Uit de brief van Binnenlands Bestuur blijkt dat de stad meer meer duidelijkheid moet verschaffen. Zo is het overzicht van de financiële risico's onvoldoende uitgewerkt. Verder dringt men aan op een accuratere lijst van potentiële verkopen. En ten slotte merkt Binnenlands Bestuur op dat kerken niet zomaar kunnen verkocht worden.

Volgens schepen Engelbosch heeft de stad decennialang haar patrimonium verwaarloosd. Honderden eigendommen waarvan de renovatiekosten niet meer te overzien zijn. “Deze lijst waar sp.a nu mee uitpakt, is een intern werkdocument waarop al onze eigendommen vermeld staan en waarin mogelijkheden worden afgetoetst. Er zijn nog geen definitieve keuzes gemaakt, maar wij zien alvast geen probleem in het verkopen van een aantal onroerende goederen. Een kleiner, goed onderhouden patrimonium is een teken van goed bestuur. Terecht dat de gouverneur stelt dat hij in dit dossier niet kan optreden. De sp.a-burgemeester voerde 18 jaar lang een populistisch bewind, zonder zijn verantwoordelijkheid te nemen. Een stad vol kapotte rioleringen is een van de voorbeelden die hij achterliet. Het is nu tijd om orde op zaken te stellen rond de verwaarloosde gebouwen”, besluit Engelbosch.

© Jozef Croughs en Rudi De Cock

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.