Overslaan en naar de inhoud gaan
De hulpverleners werden op het stadhuis ontvangen

Een greep uit ons archief

Lijnbus als reddingsmiddel om opgesloten bewoners te bevrijden

Een uitslaande brand heeft op 2 januari 2004 omstreeks 15.30uur in de Stationstraat te Sint-Truiden een tot appartementen omgebouwde rijwoning in de as gelegd. Een bewoner werd met een zware co-vergiftiging naar het ziekenhuis overgebracht. Drie andere bewoners konden net op tijd via het balkon ontsnappen. Een voorbijrijdende bus van De Lijn werd door omstaanders tegengehouden en tot vlak tegen de gevel gereden waarna de bewoners via het dak van de bus uit de vuurhaard konden ontsnappen.

De hulpdiensten van Sint-Truiden deden beroep op hun collega’s van Hasselt om hen met twee watertanks te ondersteunen. Na ruim twee uur slaagden de brandweer erin om het vuur onder controle te krijgen en de naast liggende woning te vrijwaren. Even was het paniek toen een jonge vrouw hysterisch begon te schreeuwen dat haar vriend nog in het huis verbleef. Toen de man plots tussen het publiek opdaagde bleek het dat enkel haar hond nog in de woning verbleef. Voor het beestje kon geen hulp meer baten. Het koppel werd door de hulpdiensten in shock weggebracht. Volgens een ooggetuige is de brand in de trappenhal ontstaan. Een korstsluiting in de elektriciteitskast is naar alle waarschijnlijkheid de aanleiding van de vuurhaard.

 

Huisjesmelkerij

 

De herenwoning staat al jaren omstreden geboekt en is gekend voor huisjesmelkerij. De woning stond geregeld op de lijst van vreemdelingencontroles en kwam al geregeld in het nieuws omdat de veiligheidsvoorschriften en het aantal bewoners vaker veel hoger waren dan bij de dienst vreemdelingen stond vermeld. Twee jaar geleden werden nog een aantal bewoners in het ziekenhuishuis opgenomen omdat overbevolking aanleiding was voor het uitbreken van schurft. Op het gelijkvloers was nu een telefoonwinkel gevestigd voor satelliettelefoon. Een trappenhal leidde naar de 11 kamers die meestal aan illegalen of asielzoekers verhuurd werden. Volgens de huiseigenaar Michel Nijs was de woning aan 11 huurders verhuurd maar bij de dienst vreemdelingen stonden 15 personen op het adres ingeschreven. Het was al de derde keer dat de woning door brand getroffen wordt in amper tien jaar. Telkens wist de eigenaar de opgelopen brandschade te in die mate te herstellen dat de kamers in een mum van tijd opnieuw konden verhuurd worden. Nijs schat de schade op 400.000 euro.

 
Onbewoonbaar

 

“De problemen rond de bewuste woning zijn niet van vandaag,” zegt burgemeester Vandenhove. ”De procedure om de woning onbewoon-baar laten te verklaren voor hygiëne en comfort zijn al meer dan een jaar bezig en zit nu in de eindfase. Enkel een juridisch probleem stond de sluiting nog in de weg. Voor de bewoners kunnen is er voor de komende nacht een oplossing gezocht bij de huiseigenaar. Hij heeft zijn andere twee hotels  aangeboden als noodoplossing. Morgen gaan wij bekijken hoe wij, zoals altijd trouwens, voor de getroffenen een voorlopig onderkomen kunnen organiseren,” aldus Vandenhove.  Volgens Brandweercommandant Leers waren de elementaire voorzieningen voor de brandveiligheid aanwezig. Oude gebouwen waar geen bouwvergunning wordt voor aangevraagd ontsnappen op die manier aan de strenge controles. Een branddeskundige van het parket kwam ter plaatse voor het verdere onderzoek.

 

Lijnbus als reddingsmiddel voor hulpverleners

 

“Wij stonden aan het station te wachten op het nieuwe tijdstip om te vertrekken. Plots zagen wij een hevige rookontwikkeling in de Stationstraat. Enkele seconden later hoorden wij schreeuwen en zagen twee personen in de dichte rook op het balkon staan. Onze collega Jimmy Bouwhuis stond net klaar om te vertrekken en repte zich met zijn voertuig naar de plaats om hulp te bieden. Hij was nog maar net vertokken toen wij de verte bus 21A in de Stationstraat zagen opduiken. Collega Lucien Hubroek zag in de verte al dat er iets mis was omdat er een grote rookontwikkeling in de straat hing. Enkele toeschouwers die hulp wilden bieden deden hem stoppen en drongen erop aan dat hij zijn voertuig tot onder het balkonvenster moest rijden. Intussen hadden buren al enkele ladders aangedragen die boven op de bus geplaatst werden tot aan het balkon. De redding van de twee slachtoffers verliep niet zonder slag of stoot. De twee personen van rond de 65 die op het balkon stonden waren in shock. Eerst werd de invalide man van het zwaardere type die pas aan zijn heup geopereerd was tot op het dak van de bus gehesen waarna het de beurt was aan de vrouw. De vrijwilligers op het dak moesten heel wat overredingskracht gebruiken om de vrouw te overtuigen op de ladder te stappen. Ze was nog maar net op de ladder in veiligheid toen de vlammen op het balkon naar buiten sloegen. Terwijl de buschauffeur de bus enkele meters verder reed had iedereen zich op plat op de buik gelegd op het dak van de lijnbus. Op een veilige afstand konden de slachtoffers even later heelhuids van het dak gehaald worden,” zegt Germain Minten.

 

Hulpverleners gehuldigd   

 

Het stadsbestuur van Sint-Truiden heeft tijdens de officiële nieuwjaarsreceptie de vier personen gehuldigd die spontaan hulp boden bij de uitslaande appartementsbrand begin dit jaar in de Stationstraat. Dankzij het koelbloedig ingrijpen van de buschauffeur Lucien Hubroekx die zijn bus onder het balkon van de brandende woning parkeerde konden Jay Shah (India), Sohail Giori (Pakistan) en Benaissa El Amraoui (Marokko) van op het dak van de bus de twee slachtoffers met een ladder uit het brandende huis bevrijden. De vier mannen kregen voor hun moed en het spontaan hulp bieden aan mensen in noord een ets uit een gelimiteerde oplage van de stad overhandigd. “Ik ben bijzonder verheugd dat het om mensen gaat met een vreemde nationaliteit wat er opwijst dat Sint-Truiden hoe dan ook een multiculturele stad is waar de integratie goed gelukt is en mensen van verschillende nationaliteiten voor elkaar in de bres springen,” aldus Vandenhove. 

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.