Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste bewoners aangekomen in opvangcentrum

door Jozef Croughs
datum05/12/2019
geenreactie

In het voormalig rusthuis Philemon & Baucis in Zoutleeuw zijn maandag een eerste groep van negentien bewoners gearriveerd. Dinsdagnamiddag kwamen er nog eenentwintig asielzoekers bij,” dat zegt Mieke Candaele, directeur communicatie bij het Fedasil. Op korte termijn wil het Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) er 130 asielzoekers onderbrengen.

De voorbije weken werden werken uitgevoerd om het voormalig rusthuis aan te passen aan de nieuwe doelgroep. “Er werd afgelopen week een gunstig brandweerverslag afgeleverd zodat het centrum de deuren kon openen. Er was de vraag of een bijkomend asbestverslag nodig was, maar omdat de werken niet zo ingrijpend zijn geweest, was dit volgens de brandweer niet aan de orde,” stelt burgemeester Boudewijn Herbots.

In dit tijdelijk asielcentrum is er zowel plaats voor families als alleenstaande personen. "Omwille van de aanwezige infrastructuur in dit voormalige rusthuis bijzonder geschikt voor mensen met een beperking. Intussen werden voor dit centrum dertig werknemers aangeworven die steun krijgen van een aantal ervaren medewerkers van het bestaande opvangcentrum waaronder in Sint-Truiden. De nieuwe directeur Yannic Beckers heeft al heel wat ervaring opgedaan met buurtwerking, verenigingen, politie en het openbaar bestuur in Lommel waar hij de functie van onderdirecteur bekleedde. “De nieuwe directeur heeft de afgelopen weken persoonlijk contact gehad met de direct omwonenden en er zijn afspraken gemaakt. Het onthaal van het centrum is 24 uren op 24 open zodat men er steeds terecht kan", aldus Candaele. Die ervaring kwam hem goed van pas de afgelopen dagen bij de ontmoetingen met de lokale bewoners. Er werd ook de vrouwelijke buurtwerker is in dienst gesteld. Zij heeft de buurt op de hoogte gebracht van de aankomst van de eerste bewoners.

Protest

De komst van het asielcentrum lokte de afgelopen weken fel protest uit van het lokale actiecomité 'Genoeg is Genoeg'. Het actiecomité heeft zoals bekend nog een procedure lopen bij de Raad van State tegen het centrum. Volgens burgemeester Herbots zal de bewaking van het asielcentrum nog voor onbepaalde duur continue politiebewaking krijgen. Een concrete timing wil hij daar niet op plakken. Naast dit kritisch comité is ook het comité 'Gastvrij Zoutleeuw' opgericht dat de asielzoekers een helpende hand wil bieden.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.