Overslaan en naar de inhoud gaan

Militair domein Brustem decor voor opname van 'De Slag om de Schelde'

door Jozef Croughs
datum18/11/2019
geenreactie

Binnenkort strijken de cast en crew van de Netflix-film 'De Slag om de Schelde' neer in Brustem. Het is de verfilming van een van de grootste militaire operaties op Nederlands grondgebied en cruciaal voor de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog van Nederland. Er vielen duizenden doden en gewonden. De ex-militaire basis Brustem werd uitgekozen voor unieke omgeving om bepaalde scénes zo geloofwaardig mogelijk over te brengen. 

Het oorlogsepos wordt gedraaid in opdracht van Netflix. Het gaat over ‘The forgotten battle’ de slag in Zeeland en het noorden van Vlaanderen omstreeks het einde van de Tweede Wereldoorlog ‘De Slag om de Schelde’. Eind november starten de opnames in het Nederlandse Zeeland en op de ex-militaire basis in Brustem. Het moet zowat de grootste Nederlandse speelfilm in tien jaar moet worden.

Paula van der Oest schreef het scenario en regisseur Matthijs van Heijningen jr. kreeg een budget van 15,5 miljoen dollar (14 miljoen euro) voor de verfilming. Het verhaal speelt zich ongeveer 75 jaar geleden af. Het gaat om een lang vergeten veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar onderhuids ook over het persoonlijke leven van jongeren in een oorlog. Er wordt Nederlands en Engels gesproken. De camera volgt drie mensen die betrokken zijn bij de Slag: een jonge Nederlandse collaborateur, een verdwaalde Britse piloot en een lokaal meisje van het verzet. Zij worden respectievelijk gespeeld door de Nederlander Gijs Blom (22), de Brit Jamie Flatters (19) en de Nederlandse Susan Radder (20). Ook voor het verzet is een belangrijke rol weggelegd in de film. De geheime zenders hebben ten tijde dat geallieerde troepen door Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland naar Walcheren oprukten, gewichtige diensten bewezen. Zij gaven militaire inlichtingen over Duitse stellingen door aan de geallieerden die voor de oorlogsvoering van belang bleken. “De Airbase Brustem heeft unieke kwaliteiten die ons in staat stelde om bepaalde scènes op een geloofwaardige manier in beeld te brengen. We draaien onder meer scènes met vliegtuigen. Er worden decors opgebouwd. De hangar van de Airbase Brustem wordt als basis gebruikt van de set. De slag om de schelde vond plaats in Zeeland. Het was dus evident dat we voor onze zoektocht naar locaties naar Zeeland zijn getrokken ,” zegt Manon van den Brand van het Productiehuis Levitate.

De film wordt geproduceerd door Levitate Film met de Belgische coproducent CAVIAR. Volgend jaar in november komt de film in de bioscopen en Netflix brengt de film naar haar leden wereldwijd. “In deze film tonen we de oorlog als nooit tevoren in een Nederlandse film. We hebben bewust gekozen voor een jonge cast. Met deze getalenteerde Nederlandse en internationale cast zetten we de toon voor een groots en meeslepend oorlogsdrama, vooral voor een jonge generatie die moet ervaren hoe het was om op te groeien in een oorlog en wat de gevolgen waren van de keuzes die jongeren toen maakten,” zegt Manon van den Brand.

MULTA Casting staat in voor de figuratie. “Wij denken dan aan een echte battle met veel militairen (van geallieerden tot Duitsers) en veel figuranten in jaren 40 kostuum. De opnames in Belgie zullen plaatsvinden in Sint-Truiden op 28 en 29 november. Hiervoor zoeken wij heren (15-35 jaar) voor verschillende militaire rollen en als vliegtuigpersoneel. Ze moeten beide dagen beschikbaar zijn. Er is een vergoeding van €40,- per persoon per dag beschikbaar incl. reiskosten. en een ervaring om nooit te vergeten!! Voor heren met militaire ervaring is er een vergoeding beschikbaar van €70,- per dag,” zegt Melissa Ketelaar. |

Geïnteresseerden kunnen zich melden op info@multacasting.nl met daarin een foto, leeftijd, kleding maten en telefoonnummer met als onderwerp ’Slag om de schelde’. 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.