Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit Truiense landbouwbedrijf investeert in megabatterij: “Zo is de boer voor stroom niet meer afhankelijk van grillen van de natuur”

door Jozef Croughs
datum01/06/2024
geenreactie

Het Truiense bedrijf Landbouwtech heeft een industriële megabatterij met een capaciteit van 2 MWh geïnstalleerd. In samenwerking met netbeheerder Elia zal de batterij stroom afnemen van het net bij een overaanbod, en stroom leveren bij een tekort.

Landbouwtech ligt op de Luikersteenweg in Groot-Gelmen. Het bedrijf installeerde onlangs een industriële megabatterij met een omvormer en een batterij met een capaciteit van 2 MWh (. Zo’n batterij ziet eruit als een container. Het landbouwbedrijf installeerde eerder ook zonnepanelen op de loodsen, goed voor 500 KWh (jaarverbruik van 142 gezinnen).

“Dit is een belangrijke mijlpaal in de energietransitie”, zegt Bob Geerkens van Roofs4Energy. “In samenwerking met de hoogspanningsnetbeheerder Elia vangt deze batterij de schommelingen op die er soms zijn op het elektriciteitsnet. Als er te veel stroom op het net is, zal de batterij die overschot opvangen en opslaan. Bij te weinig elektriciteit zal de batterij stroom aanleveren. De landbouwer heeft ook zonnepanelen, goed voor 500 kilowatt, op de daken van zijn loodsen liggen. In die loodsen liggen massa’s aardappelen. Om die goed te bewaren is er van september tot februari aanzienlijk meer stroom nodig. Maar dat zijn net die maanden dat de zonnepanelen minder stroom geven. En in de zomermaanden heeft het bedrijf al die zonne-energie niet nodig. Dan kunnen de panelen massaal veel stroom leveren aan de batterij. Dit model speelt dus in de kaart van de landbouwer.”

Geerkens merkt dat er een toenemende vraag is naar flexibiliteit inzake stroom, iets waar die batterijen goed op kunnen inspelen. “Vermits de Europese regelgeving stelt dat de net- en distributiebeheerders zelf niet in deze systemen mogen investeren, is het aan de vrije markt om dat wél te doen. Dit is alvast een primeur voor de landbouw, maar er zijn ook nog niet zo veel bedrijven uit andere sectoren die dit doen.” De batterij is aangesloten op het net via een hoogspanningscabine met een vrij vermogen van 1,2 MW.

Verdienmodel

Het project wordt aangestuurd door het bedrijf Battery 4 Energy en Roof 4 Energy uit Westerlo, in samenwerking met Posetron uit Peer. Die laatste ontwikkelt de batterijsystemen en ontstond in 2018 uit de problematiek rond de opbouw van de elektriciteitsnetten. “Samen bieden we een oplossing voor de vele uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt. Batterijopstellingen zoals deze spelen een essentiële rol in het opstarten van een nieuwe economie die, niet alleen in de landbouwsector, maar in alle sectoren, voor meer werkgelegenheid zal zorgen. Dit landbouwbedrijf investeerde in massaal veel zonnepanelen op zijn loodsen. De batterij is de ideale buffer. Het is een hele investering, maar door stroom op het net te zetten voor Elia verdient de landbouwer er ook aan. Zo hoeft hij niet langer afhankelijk te blijven van de grillen van de natuur.”

© Jozef Croughs en Rudi De Cock

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.