Overslaan en naar de inhoud gaan

CV Nieuw Sint-Truiden wil woningen klimaatneutraal maken, bewoners zijn geschrokken

door Jozef Croughs
datum08/04/2023
geenreactie

Sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Sint-Truiden wil een toekomstvisie uitwerken voor de Guvelingenwijk, zodat ze voldoen aan de wetgeving om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Maar de bewoners zijn daarvan geschrokken. “Wij kunnen immers de termijn en de duur van de werken niet inschatten”, zegt Kevin Rossillon.

Voor de studie worden alle percelen en sociale woningen in de Guvelingenwijk in eerste instantie opgemeten door een landmeter. Dat zal hoofdzakelijk gebeuren met een drone. Uiteindelijk zal een gespecialiseerd bureau verschillende scenario’s uitwerken en voorstellen doen voor mogelijke ingrepen of verbeteringen in de wijk. Die is gebouwd in de jaren 80 en bestaat uit 270 woningen waarvan er 208 verhuurd worden door de sociale woonmaatschappij. Het is een typische sociale woonwijk met het gekende stratenpatroon en architectuur. Lees morgen meer in HBVL -  https://www.hbvl.be/cnt/dmf20230406_95620452

Problemen

“De stedenbouwkundige studie bestaat uit een onderzoek naar de ruimtelijke ordening, de mobiliteit, het groen, de voorzieningen en de sociale samenhang in het gebied”, zegt Danielle Starren, directeur Nieuw Sint-Truiden. “Het doel van deze studie is om een toekomstvisie voor de wijk uit te werken. Zo willen we de wijk Guvelingen aantrekkelijker, veiliger en duurzamer maken voor alle bewoners.”

Maar de huurders en eigenaars zitten met veel vragen. “Wij schrokken toen we de brief in de bus kregen, want we kunnen niet inschatten wanneer en hoe lang die werken zullen plaatsvinden”, zegt Kevin Rossillon. “Bij eerdere werken in woonwijken kwamen problemen naar boven die wij in geen geval zelf willen ervaren. Zo moesten sommige mensen zelfs verhuizen. Maar met de nodige inspraak en overleg kijken wij wel uit naar de klimaataanpassingen om onze huizen klimaatneutraal te maken.”

Volgens Starren zijn de werken nog niet voor de nabije toekomst. “Zodra wij de omvormingen gaan doen, zal dat gebeuren in overleg met de eigenaars en huurders”, zegt Starren. “Sommigen zullen tijdelijk of vast moeten verhuizen als hun gezinstoestand niet meer voldoet aan de voorwaarden. Maar dat is nu zeker nog niet aan de orde.”

De startdatum hangt af van de planning van de studie. “En dat kan nog een aantal jaren aanslepen”, zegt Starren. “Het enige wat ik nu kan bevestigen, is dat de werken in fases zullen gebeuren en dat alles tegen 2050 moet afgerond zijn.”

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.