Overslaan en naar de inhoud gaan

Voedselbank Team Hope slaat noodkreet: “Dringend nieuwe locatie nodig, dit is te belangrijk om mee te stoppen”

door Jozef Croughs
datum19/07/2022
geenreactie

De Truiense voedselbank Team Hope is dringend op zoek naar een nieuwe locatie. Hebben ze nodig: een loods van zo’n 800 m² waarin een heftruck kan laden en lossen. “Onze huidige locatie is verkocht en de nieuwe eigenaar is al gestart met de eerste verbouwingswerken”, zegt voorzitter Jean-Paul Mathijs. “We runnen deze voedselbank al bijna tien jaar. Het is veel belangrijk om mee te stoppen.” 

Nog elf maanden kan Team Hope met hun voedselbank terecht op hun huidige locatie aan de Regielaan op het industriepark. Daarna moeten ze vertrekken. Waarnaartoe is momenteel nog een raadsel. Het team is volop op zoek naar een geschikte locatie, maar de verschillende plekken die ze al bezochten, waren onbetaalbaar voor hun organisatie.

 “De enige inkomsten die we hebben, zijn giften en een bijdrage van de stad”, zegt voorzitter Jean-Paul Mathijs, die samen met Luc Jacobs de voedselbedeling opstartte. “Maar daarmee kunnen we onmogelijk tarieven van 3.000 à 3.500 euro per maand betalen.”

“Om onze activiteiten verder te zetten, hebben we een magazijn van 800 m² nodig”, zegt Mathijs. “We hebben voldoende ruimte nodig om onze goederen te stockeren en de bedeling te organiseren. Ook hebben we een gebouw met een poort nodig. Er moet immers een heftruck kunnen inrijden om te laden en lossen. Het absolute maximum dat we kunnen besteden aan de huur is 2.000 euro per maand.”

Miljoen maaltijden per jaar

Negenjaar geleden startten Jean-Paul Mathijs en Luc Jacobs met de voedselbank in hun eigen streek. Voor hun wering kunnen ze intussen rekenen op 28 vrijwilligers. “Ons eerste aanbod om voedsel uit te delen, lag uitgestald op een grote keukentafel”, blikt Jacobs terug. “Negen gezinnen vonden al snel de weg naar ons voedselbankje. Vooral de afgelopen vier jaar is dat aantal enorm gestegen. Sindsdien delen we zo’n miljoen maaltijden per jaar uit. Ook kleding kunnen mensen hier komen afhalen. Wie gaat dat allemaal opvangen als wij onze activiteiten moeten stopzetten? Om de drie weken schuiven hier ruim duizend personen aan uit tien omliggende gemeenten, goed voor 30 paletten vol voedsel.”

En ook bij Team Hope liet de coronapandemie zijn sporen na. “Zo’n 20 à 25 procent extra mensen werden door het OCMW doorverwezen naar onze voedselbank”, zegt Jacobs. “Vandaag schuiven er ook al een 25-tal Oekraïense gezinnen aan. De meeste mensen die hier terechtkomen, zijn getroffen door het noodlot. Zo is er een man die een carrière van 47 lang jaar gewerkt en gespaard had. Hij had het altijd goed, tot zijn vrouw getroffen werd door een combinatie van alzheimer en dementie. De ziekte vereiste zeer dure medicijnen, waardoor hun spaarcenten snel op waren. ‘Op 74-jarige leeftijd moet ik nu hier komen bedelen voor voedsel’ snikte de man.”

Hulp van OCMW’s

Omdat armoede de gemeentegrenzen overstijgt, helpt Team Hope ook inwoners uit andere gemeentes, tien in totaal. Daarom nam het OCMW van Sint-Truiden het initiatief om samen met de OCMW’s van die andere gemeentes in september rond de tafel te gaan zitten. Zo willen ze een oplossing vinden voor de voedselbank.

“We hebben in onze stad twee armoedeverenigingen: Team Hope en Sint-Vincentius”, zegt Truiens schepen van Sociale Zaken Pascal Monette (Open Vld). “Ze hebben allebei een andere manier van werken, vergelijk het met de Aldi en de Delhaize. Maar ze zijn allebei onmisbaar in onze samenleving. De vraag van mensen die in de problemen komen stijgt voortdurend. Daarom wil ik samen met de tien aangrenzende gemeenten bekijken hoe wij als overheidsinstellingen de verenigingen kunnen steunen.”

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.