Overslaan en naar de inhoud gaan
In een opmerkelijke mail aan alle getroffen bewoners vroeg de zus van de architect afgelopen week nog om begrip. Zij zouden door de hele toestand ook erg lijden, klink het. “Maar men mag de rollen niet omdraaien, en zichzelf in een slachtofferrol wentelen. Het zijn de bewoners die hier de grote dupe zijn”, besluit Pascal Pierco.

In een opmerkelijke mail aan alle getroffen bewoners vroeg de zus van de architect afgelopen week nog om begrip. Zij zouden door de hele toestand ook erg lijden, klink het. “Maar men mag de rollen niet omdraaien, en zichzelf in een slachtofferrol wentelen. Het zijn de bewoners die hier de grote dupe zijn”, besluit Pascal Pierco.

Crowdfunding voor alle getroffen bewoners van residentie Platanus

door Jozef Croughs
datum16/09/2021
geenreactie

De vereniging van mede-eigenaars van de bouwvallige residentie Platanus in Sint-Truiden starten samen een grote crowdfunding, om alle lopende kosten te kunnen blijven dekken. Dat bleek gisteravond na een gezamenlijke infovergadering. Die verliep bij momenten erg tumultueus.

Al sinds juli zijn alle 25 gezinnen vertrokken uit de beruchte residentie Platanus aan het Parc du Sud in Sint-Truiden. Gevreesd wordt dat door verrotting van de houtskeletbouw het gebouw niet meer voldoende stabiel is. “Het is misschien geen natuurramp waar we hier mee te maken hebben, maar voor de getroffen bewoners is het wel een financiële ramp”, zegt syndicus Pascal Pierco van het appartementsgebouw. “Maar liefst zes gezinnen hebben vandaag nog altijd geen eigen onderkomen gevonden. Een van hen vreest dat hij straks op een camping gaat moeten verblijven. Allemaal moeten ze hun appartement nog afbetalen, terwijl ze daar dus niet meer mogen wonen. Dat is vanzelfsprekend een grote financiële aderlating. Precies daarom starten we deze crowdfunding. We willen zo de slachtoffers steunen, zodat ze hun advocatenkosten of andere dringende uitgaven kunnen betalen.”

25 schadegevallen

Helaas was het voorlopige verslag van de experten gisteravond nog niet klaar. Zij moeten uitsluitsel geven over de toestand van het gebouw, en over de oorzaak van de stabiliteitsproblemen. Het vermoeden blijft wel dat rottend hout dat gebruikt werd bij de opbouw aan de basis ligt van alle problemen. “Maar we hebben dus een voorverslag nodig, en dat zou pas volgende maand klaar kunnen zijn”, aldus syndicus Pierco. “Hopelijk zullen de experten hun eerste bevindingen in oktober wel op papier kunnen zetten. Intussen blijven we gesprekken voeren met de verzekeringsmaatschappij. De maatschappij van het architectenbureau ziet het tot nu toe als één schadegeval, waarvoor maximaal 600.000 euro kan uitgekeerd worden. Dat is te weinig, want we zitten hier met 25 schadegevallen. Daar zijn de advocaten het wel over eens.”

De vergadering van gisteravond verliep bij momenten erg tumultueus. Het architectenbureau en de bouwpromotor waren immers zelf ook vertegenwoordigd. “En sommige bewoners hebben daar erg emotioneel op gereageerd”, erkent de syndicus. In een opmerkelijke mail aan alle getroffen bewoners vroeg de zus van de architect afgelopen week nog om begrip. Zij zouden door de hele toestand ook erg lijden, klink het. “Maar men mag de rollen niet omdraaien, en zichzelf in een slachtofferrol wentelen. Het zijn de bewoners die hier de grote dupe zijn”, besluit Pascal Pierco.

© Jozef Croughs / Toon Royackers 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.