Overslaan en naar de inhoud gaan
Academie Haspengouw  Beeld

Academie Haspengouw Beeld

Administratief Centrum

Administratief Centrum

Atheneum

Atheneum

Muziekschool

Muziekschool

3D-scan van gebouwen eerste concrete stap in herbestemming minderbroederssite

Met Video
door Jozef Croughs
datum19/10/2019
geenreactie

De stad Sint-Truiden zet een volgende stap in de herbestemming van de minderbroederssite. Die werd naar aanleiding van het vertrek van de geestelijk bewoners door het stadsbestuur in erfpacht genomen. De stad laat nu een 3D-scan uitvoeren op de gebouwen. Zowel de kerk, het klooster, het museum als de omgeving errond worden door middel van laserscanning en fotogrammetrie in kaart gebracht. 

“Het onderzoek moet een accuraat beeld opleveren van de gehele zone. 
Dat is belangrijke informatie voor de ontwerper, die op korte termijn een plan moet opmaken om het gebied tegen 2024 om te vormen tot een culturele site met het Huis van de Truienaar - het nieuwe stadskantoor - als spil, “ zegt eerste  Jelle Engelbosch,  schepen van Monumenten en Onroerend erfgoed.

De ontwerper zal deel uitmaken van een multidisciplinair team met daarin ook een ontwikkelaar, architect, landschapsarchitect, aannemer, onderhoudsfirma en ICT-partner. Het bestek hiervoor werd onlangs in de markt gezet en de uiteindelijke ploeg wordt normaal eind dit jaar aangesteld. Afhankelijk van hoe vlot de voorbereidingen verlopen, mikt de stad op medio 2021 om met de bouwwerken te beginnen.

“Naast de inrichting van een modern stadskantoor op maat van de burger, is het hierbij ook de bedoeling om de culturele identiteit van de site verder in de verf te zetten. Zo moet museum De Mindere een opwaardering krijgen en wordt onderzocht of ook de Academie Haspengouw [Beeld] er haar activiteiten kan ontplooien,” aldus nog Engelbosch. 

Kosten

De finale beslissing zal afhangen van het totale kostenplaatje dat wellicht boven de 20 miljoen euro zal gaan. De rekening moet kloppen “met gesloten beurs” dwz dat de opbrengst uit de verkoop van de leeggekomen gebouwen zal moeten komen. Daarvoor staan in de etalage, het huidig administratief centrum, het oude atheneum, de oude muziekschool. Indien het oude weeshuis op de Gorsemweg waar vandaag de Academie Haspengouw [Beeld] is in ondergebracht meeverhuizen naar de minderbroeders zal dit ook verkocht worden. Het is als stad onmogelijk om deze gebouwen te blijven onderhouden. Ook de erfpachtovereenkomst moet worden opengebroken. 

“Er zijn nog heel wat obstakels maar we hebben de vaste wil om ons waardevol stadserfgoed een hedendaagse en nuttige invulling te geven. Dit project moet een toonbeeld worden van erfgoedherbestemming, waarbij het rijke verleden van de site harmonieus hand in hand zal gaan met haar toekomst ten dienste van onze inwoners. Dat is helemaal in overeenstemming met de filosofie van de minderbroeders die er 800 jaar verbleven,” besluit Engelbosch.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.