Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw unieke boekencollecties te koop op tweedehands boekenbeurs

door Jozef Croughs
datum19/10/2019
geenreactie

Kiwanis Sint-Truiden Haspengouw organiseert haar 22ste ‘Grote tweedehands boekenbeurs’. De beurs behoort bij de absoute top in Vlaanderen met ruim 50.000 boeken stuk voor stuk van prima kwaliteit. "Niet zozeer de hoeveelheid is belangrijk, wél de kwaliteit," onderstreept Michel Top. Paradepaardjes zijn een hele reeks prachtige exemplaren en cursiefjes van de Limburgse auteurs Louis Verbeeck en Jos Ghysen. Het gaat om boeken die indertijd op de markt werden gebracht door de Limburgse uitgeverij Heideland. Ik ben ervan overtuigd dat die als zoete broodjes zullen verkopen,” zegt Top.

De tweedehandsboekenbeurs van Kiwanis Sint-Truiden is door verwoede verzamelaars al enkele jarenlang met stip genoteerd in hun agenda. Hiermee is de beurs uitgegroeid tot één van de allergrootste in haar soort in België. Vanaf dag één is het aanschuiven om als eerste de meest unieke exemplaren op de kop te tikken.  De organisatie kan elk jaar rekenen op de milde schenkingen uit privécollecties en uit openbare bibliotheken.  “We krijgen de laatste jaren steeds meer aanvragen om boeken te gaan ophalen”, zegt Michel Top, voorzitter van het Kiwaniscomité dat zich intens bezighoudt met de organisatie.

“Het heeft volgens mij te maken met de vergrijzing van de bevolking. Omdat meer en meer mensen hun ruime woning inruilen voor een knus appartementje is er plots plaatsgebrek en moet men de boeken kwijt geraken. Eerlijk gezegd: dat komt ons goed uit. Want hierdoor is de toestroom groter waardoor wij strenger kunnen selecteren en de kwaliteit van ons aanbod steeds toeneemt”, verklaart Michel Top.

De prijzen voor deze tweedehandsboeken zijn zéér democratisch. Maar Kiwanis rekent er toch op dat er weer enkele duizenden zullen verkocht worden. Die euro’s zijn bedoeld om sociale projecten in de regio te ondersteunen. De boekenbeurs is de polyvalente sportzaal van KCST in de Plankstraat van Sint-Truiden. De deuren worden geopend op donderdag 31 oktober om 15 uur. De drie dagen die daar op volgen kunnen belangstellenden er resp. terecht van 15u tot 20u, van 10u tot 18u en op de slotdag van 10u tot 17u.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.