Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie onderschept en identificeert verdachte Roemeense dievenbende

door Jozef Croughs
datum09/10/2019
geenreactie

Zondag heeft de lokale politie van Sint-Truiden een verdachte witte bestelwagen onderschept en de inzittende geïdentificeerd. Het ging om zes-personen met een Roemeense identiteit en woonachtig in het Luikse. De identificatie gebeurde op aangeven van de benadeelde standhouders. Bert Breesch, de uitbater van de Sundaymarkt verwittigde de politie die bestelwagen aan de kant zette. Alles gebeurde in het kader van een reeks klachten voor diefstal waarmee de standhouders al enkele weken werden geconfronteerd.

Een korte rondvraag bij de standhouders wees al snel in de richting van een dievenbende. “Ze zijn altijd met een drietal waarvan een persoon de standhouder probeert af te leiden terwijl de andere met de gestolen goederen zich uit de voeten maken. Vorige week koste mij dat een autoradio en een slijpmachine. Achternalopen heeft geen zin want ze verdwijnen tussen de mensen,” zegt Pieter die van net over de taalgrens in Sint-Truiden zijn elektrische tweedehands apparatuur komt verkopen. In de aansluitende rij aan de overkant staat Hilda. “Ik doe al jaren de rommelmarkt en heb het in de afgelopen jaren de deelnemende standhouders zien evalueren. Steeds meer mensen van een andere origine bevolken standen. Ook het publiek is sterk veranderd, waar het vroeger vol liep van mensen uit de buurt zijn het nu bijna allemaal bezoekers met een vreemde origine. En dan heb ik het nog niet over het uiten van de bedreigingen. Afgelopen zondag heb ik nog een achtervolging gedaan en kreeg de vrouw te pakken en kon mijn kledingstuk recupereren. Ik hield er wel een stevig krab op mijn arm aan over,” zegt Hilda. Haar buurman bevestigt al knikkend dat hij met dezelfde problemen kampt. “Wij zijn geen racisten maar elk jaar zijn het in deze plukperiode de steeds terugkerende problemen. En telkens weer met dezelfde groepen Roemenen en Bulgaren. Het is duidelijk dat het geen gelegenheidsdieven zijn maar geroutineerde bendes die toeslaan,” zegt Frans.

De lokale politie bevestigt dat er tijdens een controle een bestelwagen werd onderschept en een pv opgesteld. “De namen van de personen werden genoteerd evenals de nummerplaat van de wagen. Verder onderzoek moet uitwijzen of er overeenkomsten zijn met eerdere inbraken gepleegd door rondtrekkende dievenbendes,” zegt Evi Lennertz van de lokale politie. De bendes komen voornamelijk uit het Luikse en uit het Brusselse gewest.

Bert Breesch zelf zegt dat hij geen bevoegdheid heeft om mensen de toegang tot de markt te ontzeggen. “Van zodra wij klachten van diefstal of ongeregeldheden opgevangen nemen wij maatregels. Door extra attent te zijn en controles hebben wij deze groep mensen kunnen lokaliseren. Ik heb dat gemeld bij de politie die leidde tot het onderscheppen van deze verdachten,” besluit Breesch.

Verder onderzoek zal uitwijzen of deze groep ook gelinkt kan worden aan eerdere diefstallen en aan de diefstallen op de rommelmarkt.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.